Hogyan hat a légszennyezettség a hormonjainkra?

A légszennyezettség hatása a városi embereket sújtja leginkább
A légszennyezettség hatása a városi embereket sújtja leginkább

Szervezetünk hormonháztartásáért az endokrin rendszer felelős. Működése igencsak összetett, több szerv és hormon bevonásával tartja fenn a kényes egyensúlyt. Ez pedig hiába lakozik bennünk, a külső környezeti hatások könnyen befolyásolhatják.

Ilyen külső hatás a légszennyezettség is, ami képes marionett bábuként rángatni hormonjaink mennyiségét. És mindez milyen következményekkel jár? Lássuk, hogyan hat a légszennyezettség hormonjainkra!

A nemi hormonok felborulása

Az elmúlt évtizedben kutatások egész sorozata talált bizonyítékokat a légszennyezettség hormonjainkra gyakorolt negatív hatására. Egyes illékony vegyületek gázfázisban az endokrin rendszert támadják, különös tekintettel a nemi hormonokra. A légszennyezettség tehát felelős lehet a sperma minőségének romlásáért, a serdülő lányok menstruációs ciklusának felborulásáért és egyéb termékenységi problémák kialakulásáért.

Egyre több a stressz

A légszennyezettség azonban nem csak a nemi hormonokat bolygatja meg. Számos felmérés foglalkozott a stressz-hormonokra gyakorolt hatásával, az eredmények pedig nem éppen biztatóak. Kimutatták ugyanis, hogy az erősen szmogos városokban a lakók több egészségügyi kockázatnak vannak kitéve. Ennek oka, hogy a légszennyezettség nagy mennyiségű stressz-hormon termelődését generálja, ami a tüdő, a máj, a hasnyálmirigy és az izomszövetek károsodását, gyulladását okozhatja.

A növényvédő szerek nem minket védenek

A mezőgazdaságban használatos rovarirtók szintén felelősek a légszennyezettség kialakulásáért, egészségünk romlásáért. Ezek a növényvédő szerek tartós kitettség esetén terhesség alatti pajzsmirigy működési rendellenességekhez, valamint férfiaknál a spermiumok számának csökkenéséhez vezethetnek. A problémák elkerülése érdekében használjunk organikus növényvédő szereket! Így nem csak saját magunkat, de a környezetet is megvédhetjük a vegyszerek káros hatásaitól.

Nem csak a légszennyezettség veszélyes

A légszennyezettségen kívül más is adhat bőven okot az aggodalomra. Legfőképp a Biszfenol A nevű vegyület, ismertebb nevén a BPA. a BPA-t rendszeresen használják műanyagok megszilárdítására és konzervek előállítására, tehát gyakran találkozunk vele a mindennapjainkban. Ez azért veszélyes, mert a BPA képes utánozni egyes hormonokat, legfőképp egy bizonyos nemi hormont, az ösztrogént. Ettől az endokrin rendszer felborul, ami egészen a férfi sterilizálódástól a mellrákig, rengeteg kockázattal jár. Éppen ezért fokozottan ajánlott kerülni a BPA hozzáadásával készült termékeket.

(D.R.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

Mitől lehetek beteg a saját otthonomban?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>