Hogyan előzheted meg az időskori csontritkulást?

Tévhit, hogy a csontritkulás csak a menopauzán átesett nőket érinti, a betegség kockázata a férfiaknál is fennáll, ha szervezetük nem kapja meg a megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat. De melyek ezek, és hogyan lehet megelőzni a csontritkulás kialakulását?

Az oszteoporózis, más néven csontritkulás a csont anyagcseréjének betegsége, aminek következtében csökken a csont tömege. Ezzel együtt a csont szerkezete is átalakul: a csontgerendák elvékonyodnak, ami miatt a csont törékennyé válik.

Mit tehetsz a csontritkulás megelőzése végett?

Az egészséges csontképzéshez elegendő D-vitaminra és kalciumra van szüksége szervezetednek. Előbbit a napfényen keresztül, a kalciumot pedig akár táplálkozás útján is beviheted szervezetedbe. Lássuk, hogyan érdemes fogyasztanod őket!

Kalcium

A kalcium nem csak a csont alkotórésze, de magát a csontképzést is serkenti. Egy átlag magyar napi 503 milligramm kalciumot fogyaszt, holott a reumatológusok állásfoglalása szerint 800-1000 milligramm lenne ajánlott.

Hogyan juthatsz kalciumhoz? A megfelelő kalcium mennyiséget nemcsak tejtermékekkel lehet bevinni. Fogyassz ásványi anyagban különösen gazdag halakat, olajos magvakat, szójatejet, a zöldségek közül pedig a szárazbabot és a káposztát válaszd.

D-vitamin

Ahhoz, hogy a táplálékkal bevitt kalcium felszívódjon, D-vitaminra is szükséged lesz.

Hogyan juthatsz D-vitaminhoz? A D-vitamin részben a bőrben képződik, a napfény hatására. Nagyrészt a napfény kerülése felelős az időskorban kialakuló D-vitamin-hiányért. A 60 év feletti magyar lakosság kb. egyharmada szenved D-vitamin-hiányban. Az év kevésbé napos időszakaiban táplálékkiegészítők útján viheted be szervezetedbe.

Szójaizoflavonoid

Egy Japánból és Kínából származó kutatás szerint a megnövelt szójaizoflavonoid bevitel jótékonyan befolyásolja a menopauza alatt és után a csontok egészségét. Az izoflavonoid bevétele nemcsak csökkenti a csontszövet leépülését, hanem serkenti a csontképződést.

Életvitelre szabott vitaminpótlás!

A szervezetedet a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett érdemes táplálékkiegészítőkkel is támogatnod a megfelelő módon. Nyugaton már régóta forgalmaznak a cégek személyre szabott étrendkiegészítőket, melyeket általában egy egészségügyi állapotfelmérés kitöltése után állítanak elő a tudatos vitaminfogyasztók számára.

Miért fontos a személyre szabott bevitel? Körülményeink és szükségleteink különbözőek, ezért ritkán működnek mindenkinél ugyanazok a készítmények. Az egyes vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből eltérő mennyiségre lehet szükséged életvitelednek, életkorodnak, energiaszintednek és biológiai nemednek megfelelően. 

Csontritkulás megelőzése

Hazánkban egyedül a Myvital kínál személyre szabott megoldást ezen a téren. A készítmények egy ingyenes, online egészségfelmérő teszt kitöltése után válnak elérhetővé az érdeklődők számára. Biokémiailag optimális arányban tartalmaznak a D-vitaminon, a kalciumon és a szójaizoflavonoidon kívül számos olyan hatóanyagot, ami időskorban nélkülözhetetlen. Például:

  • galagonyát, amely a szív egészségéért felelős,
  • immunerősítő hatású ginsenget, mely lerövidíti a betegségek utáni lábadozást,
  • ginkgo bilobát a szellemi és fizikai teljesítőképességért,
  • szelént, mellyel mérsékelhető az anyajegyek, májfoltok kialakulásának gyakorisága.

A cég küldetése, hogy az adott mindennapi körülmények – mint a stressz, a rohanó életmód, a romló élelmiszerminőség és a környezetszennyezés – mellett olyan célzott egészség támogatást nyújtson, amely személyre szabottan növeli szervezetünk ellenállóságát a negatív környezeti hatásokkal szemben.

Egy egészségügyi kérdőív kitöltésével egyszerűen és gyorsan megtudhatod, hogy milyen vitaminokat, ásványi anyagokat és makro- és mikrotápanyagokat ajánl számodra a Myvital.