Hogyan csökkentheted a karácsonyi stresszt?

A karácsonyi stressz ellen is van orvosság
A karácsonyi stressz ellen is van orvosság

A karácsony bizony az év legstresszesebb időszaka. A kötelező rokonlátogatások rengeteg feszültséget okozhatnak. A ház körüli teendők mérhetetlen sok munkát igényelnek, gyerekeink és unokáink miatt a tökéletes karácsony megteremtésére törekszünk, annak kivitelezése azonban teljességgel lehetetlen. Cikkünkben nyújtunk egy kis segítséget, hogyan csökkenthető a karácsonyi stressz.

Tervezz előre!

Ne hagyj mindent az utolsó pillanatra! Írj listát a teendőidről, a bevásárlástól kezdve a főzésen át egészen a rokonlátogatás megszervezéséig mindenről! Sokat segíthet a stressz elkerülésében, ha jól osztod be az idődet, ha nem próbálsz minden feladatot egyszerre elvégezni. A teendők között megéri prioritási sorrendet is felállítani.

Vásárolj online!

Sok terhet vehet le a válladról, ha az ajándékok egy részét az interneten keresztül rendeled meg. No persze ha az online kivitelezés mellett döntesz, jóval előre kell leadnod a rendeléseket, máskülönben könnyen kicsúszhatsz az időből. A karácsonyi szezonban nagyon nagy a csúszás a csomagok kiszállításában.

Ne vidd túlzásba!

Az ünnepeknek a pihenésről, feltöltődésről is szólniuk kell. Ne akarj a tökéletességre törekedni, ne akarj hatfogásos vacsorát készíteni, ne akard, hogy a te házad legyen a legszebben kidekorálva az egész kerületben. A kevesebb néha több, ráadásul a karácsonyi stressz könnyen csökkenthető, ha nem terheled túl magadat.

Maradj nyugodt!

ad

Az ünnepek alatt mindvégig maradj nyugodt. Tudom, mondani könnyű. De komolyan! Relaxálj, hallgass lassú zenéket, amik kikapcsolnak, gyújts meg pár füstölőt vagy illatgyertyát! Nem éri meg túlaggódni az ünnepeket, mert így elvész a varázsa.

Ints búcsút a koffeinnek!

Az ünnepek alatt jelentősen csökkenthető a karácsonyi stressz, ha koffeinmentes gyógyteákat fogyasztasz. Ne válassz magas koffeintartalmú italokat, mert azok éjszaka nem hagynak majd aludni. A sok teendő miatt amúgy is nehezebb lesz a nyugodt alvás, nem szükséges, hogy erre rátegyél még egy lapáttal.

Legyen menekülési terved!

A rokonlátogatás jól hangzik, de nem mindig sül el jól – azt hiszem, ezt mindannyian beláthatjuk. Állj rá készen, hogy lesznek veszekedések, nézeteltérések, neked viszont nem muszáj rögtön robbannod, sőt. Olykor jobb elengedni egy-két bántó megjegyzést a fülünk mellett. Találj kibúvókat, hogy elhagyhasd a szobát, ha épp arra van szükség! Nyugalommal készülj a legrosszabbra, és akkor nem érhet meglepetés!

(M.F.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Ne vedd félvállról a karácsonyi stresszt!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>