Hogyan birkózzunk meg egy szülő elvesztésével?

A szülő elvesztése 50 felett is fájdalmas
A szülő elvesztése 50 felett is fájdalmas

Az egyik legnagyobb sokk, ami érhet bennünket, a szülő elvesztése. Hiába ez az élet rendje, mégis nagyon fáj. Mind máshogy birkózunk meg a veszteséggel. Cikkünkben megpróbálunk segítséget nyújtani, hogy átvészelhesd ezt a nehéz időszakot. 

Nem csak téged ér veszteség

Ha még a másik szülőd él, bizonyára sok támogatásra lesz szüksége az elkövetkezendő időkben. Előfordulhat, hogy testvéreid sem képesek egyedül megbirkózni a tragédiával. A legjobb, amit tehettek, ha mind segítitek a másikat, és egymásra támaszkodtok. Együtt könnyebb.

Mindenki máshogy viseli

Míg talán egyik testvéred megállás nélkül csak sír, a másik beleveti magát a temetési szertartás szervezésének sűrűjébe. Mindannyian máshogy dolgozzuk fel a minket érő veszteségeket. Fontos, hogy aki erősebbnek tűnik, még nem jelenti azt, hogy kevésbé gyászol. Sokan elrejtik érzéseiket, úgyhogy ne gondold, hogy valakinek kevesebb támogatásra van szüksége.

Fordul a kocka

Ha csak az egyik szülődet veszítetted el, a másikkal nagy eséllyel megváltozik a viszonyod. Le kell foglalnod a szülődet, odafigyelni rá, hogy egyen-igyon rendesen, és ne zárkózzon be a négy fal közé. Előfordulhat, hogy az anyagiakban is be kell segítened, vagy a háztartást kell rendben tartanod.

A családi fészek megváltozik

A szülő elvesztése után az egyik legszomorúbb pillanat, amikor újra visszatérsz gyerekkori otthonodba. A valóság kíméletlenül rajtaüt az emberen, amikor szembesül vele, hogy szeretett szülője nem fog megjelenni a másik szobából. Az otthon hirtelen nyomasztóvá, üressé válhat.

Sajnos azonban nem kerülhető el, hogy visszamenjünk. A másik szülő segítségre szorul majd az üres házban, így rendszeresen látogatnunk kell őt. Fontos, hogy megosszuk a feladatokat testvéreink között, különben a legközelebb lakó gyereket érheti jelentős stressz.

Ne feledkezz meg magadról sem!

Míg szülőd és testvéreid lelkét is ápolod, könnyen megfeledkezhetsz a sajátodról. Adj hangot a fájdalmadnak, beszélj veszteségedről, ne fojtsd magadba! Támaszkodj a barátaidra minél többet! Meg kell próbálnod pozitívnak maradni, amennyire csak lehet. Tovább kell élned az életedet, ha innentől más is lesz. Gondolj arra, hogy szüleid is elvesztették szüleiket, és ők is tovább léptek valahogyan!

Hosszú távú változások

Egy szülő elvesztése örökre megváltoztatja az életünket. A lányok azt érezhetik, édesanyjuk nyomdokaiba kell lépniük, és úgy gondoskodniuk apjukról, ahogyan azt ő tette egykor. A fiúk gyakran azt gondolhatják, át kell venniük apjuk szerepét, és mindenkit nekik kell védelmezniük a családban. Egy szülő elvesztése átértékelteti velünk, hogy mi az igazán fontos az életben. A veszteséget követően sokan otthagyják munkahelyüket, elutaznak, és valami újba kezdenek. A változás még több változtatást szülhet, de ez így van rendjén.

(M.F.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>