Hogyan beszélj gyermekeddel a szexuális zaklatásról?

Fontos a szexuális zaklatás lehetőségének megbeszélése
Fontos a szexuális zaklatás lehetőségének megbeszélése

Az amerikai filmproducer, Harvey Weinstein nevéhez köthető zaklatási botránytól hangos az utóbbi hetekben a hazai és a világsajtó. Az ügy olyan lavinát indított el, amelynek hatása a Marton László botrányt kitöréséhez vezetett Magyarországon. Azóta folyamatosan állnak elő az áldozatok, és újabb férfiakat vádolnak meg hatalommal való szexuális visszaéléssel. 

A jelenség új értelmet adott az angol „Me too” (engem is, velem is) kifejezésnek, amellyel nők milliói kezdték el megosztani az őket ért támadásokat, zaklatásokat. Ezek az események olykor még a felnőtteket is nehéz helyzetbe hozzák, így nem csoda, ha a gyerekek is értetlenül állnak előtte. Ez a cikk most abban nyújt segítséget, hogy hogyan beszélj a szexuális zaklatásról a gyerekeddel, vagy adott esetben az unokáddal.

Az amerikai kislányok tizedét zaklatás éri

Legyen akár tinédzser gyermeked, vagy fiatalabb unokád nagy valószínűséggel hallott már a botrányról, vagy a közösségi oldalak egyikén találkozott vele, vagy legrosszabb esetben ő is tapasztalta már. Egy amerikai tanulmány szerint, tíz amerikai lányból minimum egyet ér szexuális jellegű, utcai zaklatás már 11 éves korában.

„Sok szülő szeretne beszélni a gyerekével erről a témáról, de azon aggódnak, hogy rosszul tennék, vagy nem tudják pontosan, mit is mondhatnának, így inkább nem is mondanak semmit” – mondja Holly Kearl, az ’Állítsuk meg az utcai zaklatás’ nonprofit szervezet alapítója. Pedig ez a feladat elsősorban a szülőkre – olykor a nagyszülőkre – vár. Három stratégiát követhetsz, ha beszélnél erről a gyermekeddel.

  1. Ha a médiában hall róla, és rengeteg kérdése van ezzel kapcsoltban

Kérdezd meg, mennyit tud a hírekből, milyen kérdései vannak, és válaszolj őszintén!

Ezt a lehetőséget arra is használhatod, hogy a saját, múltbéli tapasztalataidat is megoszthatod vele –  mondja Kearl. Felkészítheted arra is, hogy amikor a lányok belépnek a munka világába, akkor előfordulnak ilyen esetek, amelyek a hatalomról és az azzal való visszaélésről szólnak – mondja Dr. Dana Dorfman, család és gyermekterapeuta.

Mondd el neki, hogy mit tegyen, ha valaki zaklatja őt vagy a barátját!

Ha valaki zaklatja őket az iskolában vagy nyilvánosan, akkor mindig mondja azt, hogy ez őt nem érdekli, és amint lehet, menjen el onnan – tanácsolja a szakember. Azt is tudasd vele, ha zaklatják őt, ne érezze azt, hogy neki abban a helyzetben ezen kívül bármit is válaszolnia kellene. Csak menjen egy biztonságos helyre, és beszélje meg valakivel a történteket.

Tanítsd meg neki, hogy bízzon a megérzéseiben!

Az rendben van, hogy az idősebb lányok is csinosak szeretnének lenni és a fiúknak ez tetszik, de amikor ez átmegy egy bizonyos határon, akkor nem szabad azt érezniük, hogy ezért ők a felelősek – mondja Dorfman. „Bíztasd arra, hogy hallgasson a megérzéseire, és ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben, akkor egyből menjen is el onnan.”

  1. Ha meghallja, hogy te beszélsz erről, és tudni szeretné, hogy miről van szó

Legyél őszinte és konkrét!

Elmondhatod, hogy egy nagyhatalmú ember a filmiparban (vagy színházban) rosszul bánt a nőkkel, kihasználta az erejét és a helyzetét. Úgy viselkedett, ami soha semmilyen helyzetben nem elfogadható. Most pedig országszerte támogatják egymást a nők, azáltal, hogy megosztják a történeteiket.

Ne félemlítsd meg!

Annak érdekében, hogy a szexuális zaklatás ne töltse el rettegéssel és félelemmel a gyermeked, mondd ezt neki: „A legtöbb férfi és fiú nagyon kedves és jó barát, de vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy rendben van, ha a lányokról csúnyán beszélnek, és engedély nélkül érhetnek hozzájuk. Ha valaha ez megtörténik veled, szeretném, hogy tudd, beszélhetsz velem erről.”

Használd ki a valós eseményeket a tanításra!

Amikor látod, hogy valaki tiszteletlen egy nővel, akár a filmekben, a tévében, akár a való életben, akkor használd ki ezt lehetőséget egyfajta ugródeszkaként a beszélgetés elindításához a lányoddal és/vagy a fiaddal – mondja Kearl. Hozzáteheted, hogy amit láttok, az nem helyes, és a ti családotokban nem így kezelitek a nőket.

  1. Ha a gyermek még túl fiatal ahhoz, hogy tudja, mi történik

Beszélj vele a határokról általában!

A kislányoknak elsősorban nincs szükségük arra, hogy ilyen hírekkel találkozzanak, de érdemes már viszonylag korán elkezdeni egy beszélgetést arról, hogy mi számít jó és rossz érintésnek.

Mutass jó példát neki!

Ez az egyik legfontosabb, amit tehetsz ezzel kapcsolatban. “Senki sem születik zaklatónak vagy erőszaktevőnek, csak azt a viselkedési mintát követi, amelyet más emberektől láttak” – mondja Holly Kearl, az ’Állítsuk meg az utcai zaklatás’ nonprofit szervezet alapítója.

(H.N.)

A cikk forrása itt >>