Hogyan ápoljuk a szülő-gyermek kapcsolatot korosztálytól függően?

Gyorsan felnőnek, ezért is fontos a jó szülő gyermek kapcsolat
Gyorsan felnőnek, ezért is fontos a jó szülő gyermek kapcsolat

Gyakran abba a csapdába esünk, hogy elhisszük: a jó szülő gyermek kapcsolat magától is kialakul. Természetesnek vesszük, pedig a nyílt kommunikáció és a minőségi időtöltés elengedhetetlen hozzá. A szülő gyermek kapcsolat ugyanis – csakúgy, mint a többi kapcsolat -, őszinteséget és egymásra szánt időt kíván. Most adunk néhány ötletet, hogyan ápolhatod a viszonyodat csemetéiddel, korosztálytól függően.

Háromtól hat éves korig

Óvoda alatt a szülő gyermek kapcsolat legkönnyebben a világ együttes felfedezésével erősíthető meg. Ilyenkor a gyerekeknek még minden új és érdekes, és értékelik, ha osztozol velük a mindennapi csodákban. Dobálhattok kavicsokat a folyóba, etethettek kacsákat, vagy játszhattok buborékokkal fürdés közben. A lényeg, hogy együtt vegyetek részt a mókában.

Héttől kilenc éves korig

Ahogy a gyerekek elkezdik az iskolát, szellemi és fizikai képességeik is rohamosan fejlődni kezdenek. A szülő gyermek kapcsolat ebben a korban új készségek kialakításával fonható szorosabbra. Megtaníthatjuk őket sütni, mutathatunk nekik új sportokat és olvashatunk is együtt. Ez utóbbi rengeteget segít, hogy gyermekünk érezze az őt körülvevő törődést és szeretetet, ezáltal pedig egészséges önbecsülésre tegyen szert.

Tíz és tizenegy éves kor között

Ebben a korban a gyerekek kezdenek önállósodni, saját érdeklődésüknek megfelelő hobbit választani. A jó szülő gyermek kapcsolat fenntartásához a legtöbb, amit tehetünk, ha támogatjuk őket ebben. Menjünk el és szurkoljunk a focimeccseken, hallgassuk meg a tanszaki hangversenyeket, akármilyen hamisan is húzzák a csellót. Ugyanakkor fel kell ismernünk, hogy a tinédzser kor küszöbén nem árt elbeszélgetnünk velük a csoport nyomásról és önmagunk szeretetéről sem.

Tizenkettőtől tizennégy éves korig

A gyerekek rengeteg hormonális változáson mennek keresztül, melyek könnyen felkorbácsolják az érzelmeiket. A jó szülő gyermek kapcsolat megtartása érdekében ilyenkor jobb, ha több teret engedünk csemetéinknek. Ragaszkodjunk hozzá, hogy hétvégénként két-három órát csakis velünk töltsenek, de adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy programot választhassanak.

Tizenöt és tizennyolc között

Amikor a tinédzserek keresik a helyüket a felnőttek világában, inkább barátaikkal osztják meg tapasztalataikat, mint a szüleikkel. Így a szülő gyermek kapcsolat gyakran az elkerülhetetlenül együtt töltött időre korlátozódik, úgymint a kocsiban való összezártság. Ezeket kihasználva, valamint heti egyszeri, közös reggeli vagy vacsora beépítésével biztosíthatjuk a nyitott kommunikáció fenntartását. Igyekezzünk ezek alatt az alkalmak alatt fenntartani a jó hangulatot, és a fegyelmezést hagyjuk máskorra! Így az együtt töltött idő móka maradhat, nem pedig egy kellemetlen kötelező program.

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Öt tanács azoknak, akik szeretnének jó szülei lenni felnőtt gyermeküknek

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>