Mégsem a konyhában a helyünk? 3 híres nő inspiráló beszéde a nőkről

Reese Witherspoon
Reese Witherspoon

Évről évre sűrűsödnek a feminista mozgalmak, és egyre több ember szólal föl a gyengébbik nem képviselői közül. Rengeteg híres nő csatlakozott a törekvésekhez, hogy a nemi megkülönböztetés véget érhessen. Mutatjuk az elmúlt évek leginspirálóbb beszédeit. 

1. Reese Witherspoon: Mihez kezdünk most?

Reece Witherspoon Woman of the Year full speech – Ambition is not a dirty word!

Uploaded by Cat Meow on 2017-11-06.

A 42 éves színésznő a 2015-ös Women of the Year gálán mindent elsöprő sikert aratott beszédével. A női nem krízismegoldó képességeit egekbe magasztaló indítás bravúrosra sikeredett. „Mihez kezdünk most?” – hangzik el majdnem minden hollywoodi filmben. Reese szerint nincs olyan nő a Földön, aki bármilyen kalamajka közepén ne tudná, hogy mi a teendő.

Beszédében elmeséli, hogyan alapított saját pénzén egy filmstúdiót, amely mára már olyan híres filmeket tudhat a magáénak, mint a Holtodiglan és a Vadon. A híres színésznő küldetése, hogy filmstúdiója kizárólag olyan történeteket dolgozzon fel, melyek középpontjában nők állnak. Beszédében arra bíztatja a nőket, hogy ne éljenek a nemi megkülönböztetés sztereotípiái szerint, és ne hagyják, hogy akárki elhitesse velük, bármivel is kevesebbek, mint a férfiak.

2. Oprah Winfrey: Az idő lejárt!

Oprah Winfrey Receives Cecil B. de Mille Award at the 2018 Golden Globes

Oprah Winfrey receives the Cecil B. de Mille Award at the 75th Annual Golden Globe Awards. ” Subscribe for More: http://bit.ly/NBCSub ” Watch Full Episodes Free of Your Favorite Shows: http://bit.ly/NBCFullEpisodes NBC ON SOCIAL: NBC YouTube: http://www.youtube.com/nbc Like NBC: http://Facebook.com/NBC Follow NBC: http://Twitter.com/NBC NBC Tumblr: http://NBCtv.tumblr.com/ NBC Pinterest: http://Pinterest.com/NBCtv/ NBC Google+: https://plus.google.com/+NBC NBC Instagram: http://instagram.com/nbc Find NBC trailers, full episode highlights, previews, promos, clips, and digital exclusives here.

A 2018-as Golden Globe-gálán ríkatott meg több hollywoodi színésznőt is Oprah. Első afroamerikai nőként vehette át a Cecil B. de Mille életműdíjat. Beszédében reflektálva a #metoo mozgalomra köszönetet mondott minden nőnek, aki felvállalta és megosztotta másokkal történetét.  Arra bátorította a nemünket, hogy a továbbiakban is adjunk hangot az igazságunknak.

Szónokokat megszégyenítő lelkesedéssel buzdította a nőket arra, hogy bátran nyissák ki a szájukat és hódoljanak a szólásszabadságnak. A beszédet nézve olyan érzésünk támadhat, mintha férfiak nem is ültek volna a díjátadó teremben. A 2018-as Golden Globe-gála tényleg nem róluk szólt, de ott voltak ám ők is, és állva tapsoltak a mindig csodás műsorvezető és színésznő beszéde után.

3. Meghan Markle: A nő a konyhába való?

Meghan Markle UN Women

Please watch Meghan Markle speak about gender equality at UN Women​ Please share this video as this message must be heard.!! Thanks Published with permission.

A jövendőbeli hercegné 2005-ben mesélte el, hogyan vált vérbeli feministává. 11 éves korában sokkolta osztálytársai megjegyzése, miszerint „a nők a konyhába valók”. Már kislányként sértette őt a tudat, hogy a női nem képességeit korlátozni próbálják. Eltökéltségének köszönhetően még egy mosogatószer reklámszlogenje is megváltozott, és terméküket többé nem csak nőknek, hanem férfiaknak is szánták.

Meghan megdöbbentőnek tartja, hogy 1995 óta világszerte csupán 11 százalékkal nőtt a nők képviseletének aránya a politikában. Szeretné, ha a jövőben tovább nőhetne a női vezetők száma, és ha minél több fiatal nő érezne magában potenciált arra, hogy magasabb döntéshozói pozíciót pályázzon meg.

Mihályi Fruzsina

Hogyan kérjen fizetésemelést egy nő?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>