Hideglelős történetek egy kárpittisztító mester hétköznapjaiból

Nagy Ferenc kárpittisztító mester, alcantara specialista
Nagy Ferenc kárpittisztító mester, alcantara specialista

1999-óta foglalkozom bútorkárpit és padlószőnyeg tisztítással. Az elmúlt 20 évben az ügyfeleim rengeteg vicces és csak utólag vicces történetet meséltek, hogy mik is történtek a bútoraikkal, milyen visszafordítható és milyen maradandó károsodások keletkeztek a kanapéikon.

Murphy törvénye szerint, „Ami ki tud borulni, az ki is fog borulni”…

Egyik ügyfelem minden évben hív, hogy tisztítsam ki a hófehér sarokülőjét. Egyszer ismét telefonált, hogy megint menjek, mert újra koszos. Arról azonban „nagyvonalúan” hallgatott, hogy idén egy igencsak nagy kihívással találom magam szemben. A vendégeiknek sikerült két csésze eszpresszó kávét ráborítani a hófehér bútorkárpitra. (Csak azért nem látszik a képen hófehérnek, mert nagyon borús idő volt.) A háziasszony az ájulás és az infarktus állapota között ingadozott. Őszintén szólva, amikor megláttam a fehér kanapét rajta a két nagy kávéfolttal, akkor az első gondolatom az volt, hogy segítek kivinni a kuka mellé…

Nagy Ferenc kárpittisztító mester, alcantara specialista munkája

De azután győzött a szakmai kihívás. Kíváncsi voltam, hogy hol a határ, mi az, ami már rajtam is kifog. Így nekifogtam a kárpittisztításnak. Elég sok időbe telt, és sok vegyszert kellett felhasználni, de végül teljes sikerrel zárult a művelet. Sikerült tökéletesen kiszedni a kávéfoltot, a leghalványabb árnyalat sem maradt a kanapé fehér kárpitján.

Nagy Ferenc kárpittisztító mester, alcantara specialista munkája

A háziasszonynak őszinte volt a mosolya a végeredmény láttán. Miközben rám vártak, hogy hozzájuk is eljussak-, már el is kezdték nézegetni a bútorboltokban a fehér kanapé utódját, de így megúszták a cserét.

Az előző történet azért (is) végződhetett teljes sikerrel, mert a háziak semmivel sem estek neki a foltnak. „Baleset” esetén sokan első ijedtükben dr. Internet, netán a legjobb barátnő vagy a szomszédasszony tanácsai alapján esnek neki a kanapénak, bármiféle tapasztalat nélkül. Legjobb esetben nem történik semmi baj, maximum nem jön ki a folt. De ha nem a megfelelő „csodaszert” használják, akkor maradandó károsodást is lehet okozni.

Egyszer egy kétségbe esett srác hívott fel, hogy segítsek. A havertől kölcsön kérte a lakást egy pásztorórára… ?  Az sem zavarta őket, hogy a lánynak éppen megvolt a menzesze. Murphy törvénye alapján sikerült is összekenni a galambszűrke kárpitos kanapét. Első ijedtükben rávetették magukat az internetre. A sok „okos” tanács közül a sóval való beszórást választották. Nagyon kár volt. Tökéletesen sikerült tönkretenni a kárpitot, mert a só kimarta a színét. A besózott helyeken fehér foltok keletkeztek a szöveten. Már nem tudtam segíteni, a károsodás maradandó volt, mert a bútorkárpit festése sérült meg.

Ha nem nyúlnak hozzá, akkor tökéletesen kiszedtem volna a vérfoltot. Ugyanis van rá egy speciális szerem.

Vannak olyan régi praktikák, amelyek egykor működhettek, de ma már nem szabad őket használni. Régen természetes anyagokat használtak a bútorkárpitokhoz, de ma már inkább műszálasokat, de minimum kevert szálakat.

Egyszer egy műszálas alcantara kárpitos kanapé tisztításához hívtak. Az általános koszfoltokon kívül több helyen gyanta foltok voltak. A háziasszony a kanapén gyantázta a lábát, és Murphy törvénye alapján sikerült is felrúgni a folyékony gyantát tartalmazó edényt. Valaki azt mondta neki, hogy a folyékony gyanta hasonlít a viaszra, próbálja meg vasalóval kiszedni. Feltekerte a hőfokot, egy papírt tett a kárpitra, majd nem sokkal később rányomta a forró vasalót. A mikroszálaknak sok volt a hőfok, ezért ahogy illik, össze is olvadtak. Tökéletesen tönkretette a drága kanapét. Itt sem tudtam már segíteni, mert fizikális sérülés helyre hozatala már nem a kárpittisztítás kategóriába tartozik.

Nem mellesleg alcantara tisztítás specialista vagyok. Ez azt jelenti, hogy ha nincs rajta valamilyen nagyon extrém folt, akkor újszerűre meg tudom csinálni. A gyantát is ki tudom szedni.

Illusztráció
Illusztráció

Sajnos nem csak a régi praktikák tudnak maradandó károsodásokat okozni, hanem a mostanában terjesztettek, konkrétan a tv reklámokban szereplők is. Konkrétan a gőztisztítóról van szó. Azt hirdetik, hogy fújjuk rá a kárpitra a gőzt, és akkor eltűnik a folt. A személyes véleményem viszont az, hogy ez az egyik legártalmasabb házilagos kárpittisztító próbálkozás.

 Egy alkalommal egy egyszínű, szürke sarokülő garnitúra tisztításához hívtak. A férjnek adtak a munkahelyén egy gőztisztítót, amikor ott elmesélte, hogy koszos az ülőgarnitúrája, és ki kellene tisztítani. Ő lelkesen hazarohant vele, és nekiesett vele a bútornak. Természetesen a legláthatóbb helyen, az ülőlapján. Utólag már nagyon megbánta…A gőz attól gőz, hogy minimum 100°C -os. Ahogy a gőztisztítót végig húzta a szövet felett, egy kb. 1 cm-es fehér csík lett a szürke anyagon. Ráadásul nem is egyszer, hanem 6-7-szer…(?) A hő hatására a kárpit szürke festése kifehéredett. A szakszerűtlen házilagos kárpittisztítás következményekén az egyszínű szürke anyagon pár centinkként egy 1 centiméteres majdnem fehér csík lett. Ráadásul a sérülés maradandó lett, nem tudtam kijavítani, mert az anyag festése sérült meg.

Azt nem tudom, hogy külföldön mennyi kárpittisztító csodaszer reklám fut, de amikor megkérdeztem több Magyarországon élő külföldi embert, – akik hívtak, hogy tisztítsam ki a bútorukat-, hogy mivel próbálták meg saját kezűleg kiszedni a foltokat, akkor mindegyik nagyon furcsán nézett rám. Azt válaszolták, hogy semmivel, mert nem értenek hozzá, azért hívtak engem, a szakembert.

Magyarország a mindenhez értő ezermesterek országa, (szinte) mindenki saját maga akar megcsinálni mindent, olyat is, amihez nem ért. Nem kivétel ez alól a kárpittisztítás sem.

Az emberek nagy része egy-két próbálkozás után feladja, amikor látja, hogy semmi hatása nincs a házilagos kárpittisztításnak. De vannak, akik kitartóak, és nem tanulnak semmiből. Mint az alábbi esetben. Amikor megláttam, ekkor is előjött a szokásos reflex, hogy segítek kivinni a kuka mellé…

Nagy Ferenc kárpittisztító mester, alcantara specialista munkája

A lakás teljes vegyszer készletét egymás után rálocsolták a kanapéra. Nem értették, hogy ha egy folttisztítót ráöntenek egy 10 cm-es foltra, akkor abból miért lesz 30 cm-es. Azt meg én nem értettem, hogy ha először ez történt, akkor milyen megfontolásból próbálkoztak még vagy 30-szor? Szörnyen nézett ki szegény kanapé. Annyira túl volt szennyeződve, hogy nem sok esélyt láttam arra, hogy teljesen foltmentesre meg tudnám csinálni. Ezért le akartam beszélni őket a tisztításról. De kiderült, hogy bérlik a lakást, és a sarokülő a tulajdonosé. Több százezer Ft kaució forgott kockán, mert tuti, hogy ki kellett volna fizetniük a kanapét. Kérleltek, hogy segítsek. Úgyhogy hozzá fogtam. Jóval később ilyen lett. Az összes foltot sikerült eltüntetni. Megúszták a dolgot, nem kellett kifizetniük a kanapét.

Nagy Ferenc kárpittisztító mester, alcantara specialista munkája

Sokszor kérdezik, hogy mi volt a legdurvább eset, amivel találkoztam. Rengeteg vastagon lezsírosodott, túlszennyeződött, koszos-foltos, bútort tisztítottam már ki. De a legdurvább esetre nem ilyenek miatt emlékszem. Tulajdonképpen amikor kiérkeztem a helyszínre, már nem is volt foltos a kanapé, ezért fénykép sem készült. Hogy akkor miért volt emlékezetes? Hát a bűz miatt. Én minden nap büdös kanapékkal találkozom, de már nem is érzem a szagukat, annyira megszoktam.

Viszont ennél az esetnél még én is éreztem az eszméletlen penetráns bűzt. Az történt, hogy a szülők hétvégére elmentek valahová. A fiaik meg úgy gondolták, hogy itt a remek alkalom egy jó kis házibulira. Az elhatározást tett követte; felszerelkeztek ipari mennyiségű pizzával, sörrel meg Jägermeisterrel, aminek nagy része el is fogyott. Az egyik srác merev részegen haza akart menni kocsival, de a házigazda szerencsére nem engedte. Lefektette a szülei szobájába, az ágyukba. A srác annak rendje és módja szerint telibe hányta, majd aludt tovább. Csak másnap dél felé néztek rá, és elszörnyülködtek a látottakon.

Rémülten nekiláttak a takarításnak. A szilárd részeket sikerült is eltüntetni, de a híg részének volt ideje belehúzódni a mélyebb részekre, ezért azt nem. Ettől azután rettentő bűzös maradt. A pánik teljes volt, hogy a szülők mit fognak mondani, hogy ha ki kell dobni emiatt a több százezer forintos sarokülőt, amit ők alvás céljára használtak.

Ekkor javasolta valaki, hogy próbáljanak szakembert keresni, aki esetleg tud segíteni. A neten rám találtak, felhívtak. A srác hangján hallottam a teljes kétségbeesést, ezért a várólista ellenére soron kívül megcsináltam. Nem volt egyszerű, de végül csak sikerült. Előtte már a bejárati ajtónál lehetett érezni a bűzt, a tisztítás után meg pár centiméterről szagolgatták, de akkor sem éreztek semmit. Nem kicsit voltak hálásak és megkönnyebbültek…