Hialuronsav, urea, keramid: tudj meg többet a hidratáló összetevőkről!

A hidratálás a bőrápolás alapja
A hidratálás a bőrápolás alapja

Az élet egyik alapja a víz, nem csoda, ha a hidratáló kozmetikumok képezik az eladott kozmetikai termékek zömét. A ránctalanító, öregedésgátló készítmények is nagyrészt erőteljes hidratálás útján érik el a feszesítő, simító és tehermentesítő hatást. Mennyit tudsz a kozmetikumok összetevőlistáján sokszor olvasott hidratáló alapanyagokról? 

Ha úgy érzed, keveset, most bővítheted ismereteidet. Összeszedtük a legjobb hidratálókat, melyek alapvetően megtalálhatók a szervezetben, de külső forrásból is hatékonyak.

Hialuronsav

A nagyszámú beauty blognak és a ma meghatározó megjelenés-orientáltságnak köszönhetően egyes összetevők időnként berobbannak a köztudatba és még a csapból is ezek folynak. A hialuronsav néhány évvel ezelőtt kezdett népszerű lenni, pillanatok alatt árasztották el a boltokat, webáruházakat a hialuronsavra épülő hidratálók, ráncfeltöltők. Sokszor a divatok egyáltalán nem segítenek nekünk, sőt, inkább károsak, mint hasznosak, de ez esetben pont az ellenkezője igaz.

Ezt a nagyméretű molekulákból álló szénhidrátot már nagyjából harminc éve intenzíven használja a gyógyszeripar, valamint számos kozmetikum alkotórésze. Szöveteink természetes alkotóeleme, mely nagy koncentrációban van jelen. A hialuronsav termelődése és elbomlása gyors folyamat, így külső forrásból bejuttatva is nagyjából negyvennyolc órán belül lebomlik.

A hialuronsav remek gyulladáscsökkentő, erőteljes hidratáló és a szervezetünk természetes kenőanyaga. Így ízületi kopás, főleg ízületi gyulladás és porcleválás esetén, valamint nyálkahártyát ért sérülések, megbetegedések kezelésénél hasznos. Hatékony továbbá sebgyógyulás gyorsításánál, fül-orr-gégészeti eljárásoknál is kitűnő eredménnyel hasznosítható. Ha gyógyászati hatékonysága bizonyított, nyilvánvaló, hogy a szépségápolásban is helytáll.

A hialuronsavat – tekintve, hogy gyorsan lebomlik – folyamatosan adagolnunk kell a hidratált, feszesebb és egészségesebb bőr érdekében, ám mivel szöveteinkben alapvetően megtalálható, a folyamatos bejuttatása nem jelent megterhelést a szervezetünknek.

A hialuronsav hidratáló hatása roppant egyszerű. Nem a mechanizmusban, hanem a mértékben keresendő hatékonyságának oka. Nagyméretű szénhidrát molekulaként magához vonzza a vizet és megköti azt, ráadásul saját súlyának több százszorosát. Ha termékekben keressük, akkor Sodium hyaluronate vagy Sodium Hyaluronate Crosspolymer néven érdemes kutatni.

Urea

Az urea a hialuronsavhoz hasonlóan bőrünk, pontosabban a felhám alkotója. Egy normál bőr 1 százalékban tartalmaz ureát, melyet más néven karbamidnak is nevezünk. Szervezetünk fehérje anyagcsere folyamatának egyik végterméke, a bőr felső rétegeibe természetes izzadásunk során kerül.

Az ureát vízmegkötő képessége folytán a legjobb hidraálók között tartjuk számon, mely anti-ageing készítményekben is fellehető. Viszketést csökkentő, hámoldó hatása a psoriasis kezelésében roppant hasznosnak bizonyult. Így az egyszerűen csak száraz bőr állapotának javítására szintén kitűnő alternatíva.

Az urea nem csupán hidratáló hatásával járul hozzá a bőr rugalmasságának növeléséhez, az apróbb ráncok feltöltéséhez, hanem kitűnő gyulladáscsökkentő és szabadgyök ellenes jellegével is előkelő szereplője a ránctalanító, öregedésgátló kozmetikumok összetevőlistájának. A száraz és idősödő bőrben akár felére is apadhat az urea mennyiség, a kor előrehaladtával pedig szükségszerűen tovább csökken.

A jó hír az, hogy a hialuronsavhoz hasonlóan a bőrbe kívülről is szinte ugyanolyan hatékonysággal beszívódik, mint amilyen hatékonysággal hasznosul belülről érkezve a saját „termékünkként”. (Fontos, hogy az urea mint természetes hidratáló nem azonos a toxikusnak számító imidazolidinyl urea és diazolidinyl urea nevű anyagokkal.)

Tocopherol (tokoferol), azaz E-vitamin

A Tocopherol nem más, mint az E-vitamin. Az E-vitamint hidratáló és antioxidáns hatásáért kedveli a kozmetikai ipar. Egyrészt ilyen formán hatékony öregedésgátó, másrészt szintén hatékony természetes tartósítószer. Ha pontosak szeretnénk lenni, márpedig az sosem árt, akkor nem vehetjük egy kalap alá az E-vitaminokat, mert több formában vannak jelen.

A tokoferolok szerves, metillált fenolvegyületek, melyek zsírban oldódnak. A kozmetikai termékek címkéjén szereplő tocopherol nem más, mint a tiszta E-vitamin, de találkozhatunk különböző fajtáival az élelmiszerek csomagolásán is, az E306-tól az E309-ig jelölésű tartósítókként. Ezek közül az emberi szervezetben az egyik leghatékonyabb antioxidánsként az E307 jelzésű alfa-tokoferol van jelen.

Mindebből már következtethetsz arra, hogy kiváló sejtvédő anyagról van szó, ami jelentős vizet képes megkötni a bőrben, valamint a külső hatásoktól is véd. Nyáron a napsugárzás elleni védelemben, a nagy koncentrációban E-vitamint tartalmazó (és természetesen magas faktorszámú) kozmetikumok verhetetlenek.

Fontos! Ha valóban hidratált, egészséges és rugalmas bőrre vágysz, egyszerűen vigyázz rá és tartsd be a természet szabályait! A szervezetnek vízre van szüksége a megfelelő működéshez, mérgekre, mesterséges anyagokra pedig egyáltalán nincs. Igyál sok vizet, került a sminktermékek túlzott használatát, és jól válogasd meg, milyen kozmetikumokkal ápolod a bőröd! Természetesen a túlzott napozás, szolárium, a forró fürdő, az ócska élelmiszerek, a túlzott fűszerhasználat is kerülendő.

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>