Hét titok a sikerhez: így érhetsz nőként karriered csúcsára

A nő sikerének egyik kulcsa az önbizalom
A nő sikerének egyik kulcsa az önbizalom

Egy felmérés szerint nagyobb eséllyel csap belénk a villám, vagy támad meg minket egy cápa, minthogy nőként egy céget irányítsunk. Rémisztő, nemde? Szerencsére a statisztika évről évre javul. Mindez köszönhető a látásmód megváltoztatásának. Már nem csak a problémán sopánkodunk, hanem a megoldást boncolgatjuk. Így jutottunk el különböző női vezérigazgatókhoz, akiket a siker titkáról kérdeztünk. Mi kell ahhoz, hogy nőként karrierünk csúcsára érhessünk? 

1. A siker mögött célok állnak. Légy velük tisztában!

Az ambíció és a siker önmagunkból adódik. Ezzel szemben az eredmények, amiket kitűzünk, önzetlenek, magasabb célt szolgálnak. Túlmutatnak rajtunk, ugyanakkor motiválnak és valódi hatást, változást érhetünk el általuk. Fontos, hogy ne tévesszük őket szem elől, hiszen a siker önmagában, mögöttes értékek nélkül nem eredmény!

2. Ha valaki lehetőséget lát benned, hidd el neki!

A megkérdezett női vezérigazgatók kétharmada csak akkor jött rá, hogy alkalmas lenne a posztra, amikor mástól is ezt hallotta. Csupán tizenkét százalékuk vágyott a siker ezen formájára saját önbizalmából fakadóan.

3. A magabiztosság máshogy mutatkozik meg a nőknél, mint a férfiaknál

Egy női vezető nem próbálja meg egyedül elvinni a hátán az egész céget. A siker eléréséhez széles látókört alakít ki, és számon tartja, kire, miben érdemes támaszkodni. Magabiztos és önálló, ugyanakkor rendkívül együttműködő.

4. Szerezd meg a vezetéshez szükséges kritikus tapasztalatokat!

A siker eléréséhez négy kulcsfontosságú területen kell tapasztalatot szereznie egy női vezetőnek. Üzemeltetés, pénzügy, vezetés és külkapcsolatok. Mindez létfontosságú tudással ruház fel, legyen szó a költségvetés megtervezéséről, a csapat felállításáról vagy az üzletfelekkel való kommunikációról.

5. Tudd, mi a különbség mentor és szponzor között! Állítsd mindkettőt magad mellé!

Egy mentor kiáll melletted és bátorít. Egy szponzor ezzel szemben kézzelfogható eszközökkel lendítheti előre vállalkozásod. A szponzorok hatalommal bíró és követelőző emberek, támogatásuk azonban a siker fontos alapja.

6. Minden arról szól, kit ismersz, mit tudsz, és ki tud erről

A lényeg, hogy jókor legyél jó helyen, a megfelelő emberek közt. Így felmérheted és felajánlhatod tudásod, kiépítheted a közös siker ökoszisztémáját.

7. Értékeld a készségeket, amikben kitűnsz

A női vezérigazgatók kétszer olyan jó eredményeket értek el az alábbi kompetenciákban, mint férfi társaik. Úgymint az elköteleződés és inspiráció, tehetséggondozás, hatékony csapatépítés, munka irányítása, bátorság és a kétértelműségek kezelése. Használd ki a képességeidet és tűnj ki sikeres, karrierje csúcsán lévő nőként!

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Kilenc ok, amiért több nőnek kellene vezető pozícióban dolgoznia

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>