Hét szűrővizsgálat, amit 50 felett rendszeresen el kell végeztetni

Egy szűrővizsgálat 50 felett az életünket mentheti meg
Egy szűrővizsgálat 50 felett az életünket mentheti meg

Testünk öregedése elkerülhetetlen folyamat. Az, hogy 50 felett is egészségesek és fittek maradjunk, nagyban rajtunk múlik. Fontos, hogy tudatosan figyeljünk a bennünk zajló változásokra, és megértsük, mi természetes és mi ad okot aggodalomra. Szerencsére ma már több szűrővizsgálat is létezik, amelyek rendszeres elvégzésével fényt deríthetünk a problémákra, még mielőtt azok nagyobb kárt okoznának. Íme, hét szűrővizsgálat, amiket érdemes rendszeresen elvégezni!

Mammográfia

Egyedül az Egyesült Államokban évente több, mint hárommillió esetben fedeznek fel mellrákot a negyven feletti nők körében. A szűrővizsgálat elterjedésének köszönhetően még a korai stádiumban rábukkannak a daganatra, így manapság már jóval magasabb a túlélés esélye.

BRCA teszt

A BRCA teszt szintén a mellrák megelőzésére szolgáló szűrővizsgálat. Amennyiben a családunkban többször előfordult már mellrák vagy petefészekrák, érdemes orvosunknál rákérdezni a BRCA mutáció esélyére. Kutatások ugyanis kimutatták, hogy ez az öröklődő mutáció felelős a mellrák kialakulásának 5-10, és a petefészekrák 15 százalékáért.

Méhnyakrákszűrés

A szűrővizsgálat során mintát vesznek, hogy kimutassák a hüvelyben vagy a méhnyakban esetlegesen megjelenő kóros elváltozásokat. Ezen felül a szűrővizsgálat a méh gombás, vírusos vagy bakteriális fertőzéseinek meghatározására is alkalmas. Minden évben végezzük el a vizsgálatot!

Kolonoszkópia

A kolonoszkópia a vastagbélrák felfedezésére szolgáló szűrővizsgálat. Nagy előnye, hogy a vizsgálat alatt eltávolítják a bélben esetlegesen jelenlévő polipokat, amik később rákosodhatnak.

Vércukorszint mérés

Rendkívül fontos, hogy rendszeresen megnézessük vércukorszintünket. Főleg abban az esetben, ha magas a vérnyomásunk, vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedünk. A nem kezelt diabétesz ugyanis károsítja a szívet, az agyat, a szemet, a lábat, a veséket és az idegeket is.

Koleszterin

Túlsúlyod van, esetleg dohányzol? Volt már szívbetegséged, netán szívrohamod? Van a családodban olyan férfi, aki szívrohamot kapott 50, vagy olyan nő, aki hatvan éves kora előtt ugyanezt a betegséget mutatta? Amennyiben bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, felveheted a koleszterint is a rendszeres szűrővizsgálat listádra! A magas koleszterin szint ugyanis a szívbetegségek és a szívrohamok legfőbb előidézője.

Depresszió

Meglepő, de egyáltalán nem elhanyagolható szűrővizsgálat a depresszió felkutatása. Hiszen teljesen normális, ha néha szomorúak vagyunk, és elveszítjük érdeklődésünket a külvilág iránt. Azonban ha ez az állapot több mint két hétig tart, érdemes szakorvos véleményét kérni. Nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy ahogy öregszünk, mentális egészségünk éppen ugyanolyan fontos, mint fizikai jóllétünk.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

A mammográfia a kockázatok ellenére is életeket ment

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>