Hét meglepő részlet Agatha Christie életéből

Az egyik főhős, Miss Marple
Az egyik főhős, Miss Marple

Agatha Christie (1890-1976) brit írónő könyveiből több mint kétmilliárd példány kelt el világszerte. Sikerét az izgalmas krimiknek köszönhette, amikhez a nem kevésbé kalandos életéből merített ihletet. Utazásai és 1920-as eltűnése megannyi témát és ötletet adtak lebilincselő regényeihez. Hogy jobban megérthessük Agatha Christie munkásságát, megosztunk veletek hét érdekes tényt az írónő életéről.

1. Az első regényét fogadásból írta

Miután fiatal felnőttkorát olvasással és írással töltötte, nővére, Madge kihívta egy fogadásra. A tét: túllépni a rövid történeteken és megírni egy egész könyvet. Így született meg A titokzatos stylesi eset, Hercule Poirot első debütálása.

2. Hercule Poirot alakját valós személy ihlette

Agatha Christie az 1910-es évek elején meglátott egy férfit leszállni a buszról. Egy belga urat, igen egyedi stílussal. Fura arcszőrzete és első ránézésre is kíváncsi természete az írónő elméjébe égett. Ez a találkozás ihlette Agatha Christie leghíresebb magándetektívét, Monsieur Hercule Poirot.

3. Tíz napra eltűnt

1926-ra Agatha Christie jelentős rajongótábort tudhatott magáénak. Éppen ezért nagy feltűnést keltett, amikor tíz napra hirtelen nyoma veszett. Az ügyet tovább bonyolította a tény, hogy férje nemrég vallotta be, hogy beleszeretett egy másik nőbe és válni akar. A rosszmájú találgatások és a rendőri intézkedés azonban feleslegesnek bizonyultak. Mint kiderült, az írónőnek csak egy kis pihenésre volt szüksége, amire egy vidéki fürdőben kerített sort.

Agatha Christie 1970-ben
Agatha Christie 1970-ben

4. Imádta a régészetet

Max Mallowan, Agatha Christie második férje maga is régész volt. Felesége vele tartott az expedícióin Szíriába és Iránba, valamint Európán belül gyakran utaztak az Orient Expresszel. Ezek a kalandozások ihlették Agatha Christie Gyilkosság az Orient Expresszen és a Halál Mezopotámiában című műveit.

5. Nem volt az erőszak híve

Agatha Christie könyveiben a leggyakoribb halálok a mérgezés. A háború alatt egy gyógyszertárban dolgozott, ahol kitanulta a különböző gyógyszerek és mérgek keverésének mesterségét. Ezt a tudást adta át képzeletbeli gyilkosainak, akik így csak ritkán éltek kétkezi erőszakkal.

6. Álnéven is írt

1930 és 1956 között hat romantikus regényt adott ki Mary Westmacott néven. A fedőnév középső nevéből, a Maryből és távoli családtagok vezetéknevéből tevődött össze.

7. Írt egy darabot, amit örökké játszani fognak

A történet szerint egy csoport a hó fogságában ragad, miközben egy gyilkos bujkál közöttük. A három vak egér eredetileg rádiójátéknak indult, amit Agatha Christie Mary hercegnő rendelésére írt 1947-ben. Pár évvel azonban színdarab formát és új nevet kapott a történet. 1952-ben emelkedett fel a függöny először Londonban, Az egérfogó premierjén. Agatha Christie darabja azóta is, immár több mint hatvan éve töretlen siker a színházakban.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Amelia Earhart eltűnését ismerjük, de mit tudunk az életéről?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>