Hét megdöbbentő karikatúra a mai társadalomról

A karikatúra görbe tükröt tart a valóságnak
A karikatúra görbe tükröt tart a valóságnak

Néhány realista karikatúra őszinte képet fest jelenlegi társadalmunkról. Elgondolkodtató, lebilincselő, olykor megrázó alkotások születnek. Cikkünkben Gerhard Haderer, osztrák művész karikatúráit mutatjuk be.

1. Hiányzó gyerekkori emlékek

Emlékszel még, mennyire szeretted anyukádat nézni sütés közben a konyhapulton ülve? A mai gyerekek már nem a kertben, nem a konyhában és nem a helyi játszótéren töltik szabadidejük nagy részét, hanem a képernyők előtt. A karikatúra sokkolóan szívbemarkoló.

2. Fotózási őrület

Ez a karikatúra szintén a technológiák iránti függőségünkre reflektál. Rengetegszer fotózzuk a gyönyörű naplementéket, vesszük videóra kedvenc koncertjeinket, de közben elfelejtjük igazán megélni és élvezni a varázslatos pilanatokat.

3. Megvehető boldogság

A karikatúrán boldogtalan nőket és férfiakat láthatunk, akik egy olyan szerkezetért állnak sorba, amely boldogságot ígér. A valódi boldogság pedig nem vehető meg pénzért.

4. Cápatámadás

Tudtad, hogy többen halnak meg szelfi készítés közben, mint cápatámadás következményeként? A két adatot összefoglalva született meg a karikatúra, melyen egy cápatámadás áldozatát láthatjuk, amint igyekszik a nagy pillanatot megörökíteni. A mai, szelfiktől hemzsegő világban több hangsúlyt fektetünk a külsőségekre, mintsem saját életünkre.

5. Nem hall, nem lát, nem beszél

A karikatúra az egyházi képmutatást helyezi előtérbe. Sajnos egyre több hír lát napvilágot vallási szervezeteken belüli gyermekbántalmazásokról és molesztálásokról. Az egyház igyekszik szőnyeg alá söpörni bűnösségét, Gerhard Haderer viszont nem hagy minket megfeledkezni a történtekről.

6. Mindenkinek a maga képernyője

A képen egy család látható, akik különböző képernyőkön nézik kedvenc műsorukat. A karikatúra a családok által együtt töltött minőségi idő hiányára fókuszál.

7. A mohó vállalkozó

Haderer egy vezérigazgatót rajzolt meg, aki pénzt nyel le. A gazdag vállalatok kapzsiságát igyekszik reflektorfénybe helyezni, akik a társadalom fejlesztésére mit sem áldoznak őrületes vagyonukból.

(M.F.)                                                                                          A cikk forrása itt >>

Az egykori vezető szerint a Facebook veszélyes a társadalomra

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>