Tudtad, hogy egy rossz matrac hátfájás és derékfájás okozója lehet?

A hátfájás és derékfájás oka lehet a nem megfelelő matrac
A hátfájás és derékfájás oka lehet a nem megfelelő matrac

Gyakori hátfájás, derékfájás, el nem múló gerincpanaszok kínoznak?  Esetleg már arra sem emlékszel, mikor ébredtél kipihenten, könnyeden és energikusan?  Számtalan oka lehet a hát-, és gerincbántalmaknak, ráadásul rengeteg tényező ronthatja is a már kialakult problémákat. 

A népbetegségnek számító gerincpanaszok egyik fő okozója az ülőmunka mellett a nem megfelelő fekhely. A te matracod vajon támogatja vagy sanyargatja gerincedet?

A gerinc szerepe

A gerinc élettani fontossága, központi szerepe megkérdőjelezhetetlen. Gerincoszlopunk mentén épül föl minden szervünk, a fejünk éppúgy, mint a végtagjaink. Belső szerveink a gerinchez kapcsolódó bordák védelmében helyezkednek el és a gerinc csigolyái védik központi idegrendszerünk gerincvelői részét is. Itt haladnak át a testünket az agyunkkal összekötő fontos idegpályák. Gerincünk felelős testünk teherbírásáért, biztosítja törzsünk mozgékonyságát és rugalmas porckorongjai révén csökkenti az agyra ható rázkódást. A gerinc fontossága nyelvünkben is megjelenő tény. „A dolog gerince” – mondjuk, ha valaminek a központi elemére, tartópillérére gondolunk, amely nélkül szétesne az egész. Ha gerinces emberről beszélünk, egyenes, nyílt, tisztességes személyre gondolunk, míg a gerinctelen jelző gyenge, megbízhatatlan, hitvány jellemre utal.

A hátfájás, derékfájás kialakulásának okai

Annak ellenére, hogy a gerincünk a test tartóoszlopa, igen sérülékeny. A rossz testtartás, legyen szó állóhelyzetről, ülőhelyzetről vagy fekvésről, hosszú távon kikezdi egészséges enyhe „S”-görbületét és túlzott lordózisok, vagy oldalirányú deformitások alakulnak ki. A deformitások mozgásszervi betegségekkel, mozgási nehézségekkel, fájdalmakkal járnak és sokszor visszafordíthatatlanok.

Időnk jelentős részét töltjük állva, mozgásban, de sokan vannak, akik idejük nagyrészében ülnek. Napjaink harmadát, jellemzően az éjszakai órákat fekve, alvással töltjük. Gerincünk szempontjából mindegyik testhelyzetnek megvan az előnye, de mindegyiknek lehet hátránya is.

A pihentető alvás elengedhetetlen az egészséges, kiegyensúlyozott élethez. Attól, hogy végigalusszuk az éjszakát, még ébredhetünk fáradtan, fájó háttal, derékkal és fájó nyakkal is. Nagyon sokan nem is gondolnak arra, hogy gerincproblémáik a rossz alvási szokásaiknak, a rossz minőségű, régi vagy nem megfelelő matracuknak köszönhetők. Ha hátfájás, derékfájás kínoz, vizsgáld meg életmódod, szokásaidat és semmiképp ne hagyd ki az alvási szokásokat, valamint a matracod és párnád megvizsgálását se, mert lehet, hogy épp a hálószobában találod meg problémáid okát.

Melyik a legjobb matrac hátfájás ellen?

A legjobb matrac hátfájás ellen az, amelyik számodra megfelelő. Nem lehet rámutatni egyetlen típusra sem, mondván, mindenkinek ilyenen kell aludnia, ha egészséges gerincet akar. Mindegy, hogy rugós, vagy szivacsos matracon hajtjuk álomra fejünket, de nagyon lényeges, hogy gerincünket egyenletesen támassza alá. A széles csípőjűeknek egészségesebbek a puhább matracok, az erősebb derekúaknak viszont jobbak a keményebb fekhelyek. A legkényesebb rész az ágyéki gerinc, amely a medence és a mellkas között lesüllyedhet, besüppedhet a túl puha ágyba.

Matracunk kiválasztásánál tartsuk szem előtt azt is, hogy többi testrészünket, fejünket, lapockánkat, lábainkat is megfelelően alátámassza. Mivel nem vagyunk egyformák, ezért nincs általános szabály arra, hogy melyik matrac tekinthető ideálisnak. A memóriahabos ágybetétek általában jó szolgálatot tesznek, de nem kizárt, hogy végül egy padlóra terített vékony fedőmatracon találjuk meg az ideális fekhelyet.

A matrac kiválasztását nem szabad félvállról venni. Mindig próbáld ki, mielőtt megvásárolnád! Az egyik legjobb teszt, ha hanyattfekvésben megpróbálod bedugni tenyered a derekad és a matrac közé. Ha túl könnyen sikerül, puhább változatot keress, ha pedig nehezen vagy egyáltalán nem fér be a kezed, válassz egy keményebb matracot.

A hátfájás, derékfájás és alvási szokásaid összefüggenek

A legkisebb nyomás fekvő állapotban éri a gerincet, a pihenés, az alvás a hátunknak is fontos regenerációs időszak. Ilyenkor a legkedvezőbb a porckorongok anyagcseréje is. A legpihentetőbb testhelyzet az, amikor hátunkon fekve lábunkat 90 fokban feltámasztjuk. Gerincünk szempontjából az egyenes tartásban háton fekve alvás a legkedvezőbb, de csak kevesen vannak, akik jól tudnak a hátukon fekve aludni, a többség inkább oldalt vagy hason fekve alszik.

Ha csak nem egy arcunknál lyukas masszázságyon alszunk, akkor hason fekve nyakunk oldalra csavarodik, tehát gerincünk nem marad egyenes, ráadásul hason fekve derekunk is beesik, kialakul a fokozott lordózis, azaz az ágyéki csigolyák túlzott görbülete. A derékfájás ilyen testtartásban akár pár óra múlva jelentkezhet, melytől rosszabbul alszunk, esetleg fel is ébredünk rá. Oldalt fekve sokkal nehezebb a gerincoszlopot egyenes tartásba hozni. Megfelelő matrac és párna nélkül idővel gerincferdüléshez vezethet az oldalunkon alvás, különösen akkor, ha az általában csak az egyik oldalunkon történik.

Az éjjeli álmatlanság és a nappali fáradtság nemtől, kortól függetlenül éppoly gyakori, mint a különféle hát- és derékfájdalmak. Ezeken sokat segíthet fekhelyünk helyes megválasztása és alvási szokásaink megváltoztatása. Ha hátfájás és derékfájás keseríti meg mindennapjaidat, fordulj orvoshoz, de ne felejtsd el átgondolni, hogy megfelelő-e a matracod!