Hat tanács, amit a kamasz gyerekednek hallania kell!

A kamasz gyereknek sok segítségre van szüksége
A kamasz gyereknek sok segítségre van szüksége

Ha most egy asztalhoz ülhetnél a tinédzserkori éneddel, mit mondanál neki? Milyen tanácsokkal látnád el, hogy könnyebben vehesse a felnőtté válás akadályait? Tanítsd meg kamasz gyerekednek mindazt, amit szerettél volna, hogy valaki neked is megtanítson, amikor te voltál fiatal! Segítünk pár ötlettel.

1. Nem kell megterveznie az egész életét!

A tinédzser kor velejárója, hogy az ember életében először ténylegesen elkezd agyalni és aggódni a jövőjén. Gyermeked elgondolkozik, milyen karriert kéne választania magának és milyen életmódot kellene folytatnia. A kapunyitási pánik következményeként nagy nyomás nehezedik azokra a fiatal felnőttekre, akik előtt még nem rajzolódott ki teljesen a jövő. Mi már tudjuk, hogy nem is lehet mindent előre kőbe vésni. Az élet kiszámíthatatlan és megjósolhatatlan. Adjuk tovább kamasz gyerekeinknek is a tudást, hogy levegyünk némi terhet a vállukról.

2. Barátok jönnek, mennek

Sohasem szabad alábecsülni egy barátság erejét, hiszen egy igazi, mély emberi kapcsolat képes átsegíteni minket a létező összes hullámvölgyön. Némi tapasztalattal a hátunk mögött viszont mi már tudjuk, hogy nem minden gyerekkori barát marad mellettünk örökre. Akárcsak egy szobanövény, a barátság is elhal, ha nem gondozzák. Lesznek barátok, akiket saját hibájukból veszítenek majd el, és lesznek, akiket tőlük független okok miatt. Fel kell készíteni őket rá, hogy a baráti kötelékek mulandóak lehetnek.

3. Ne akarjon mindenkinek megfelelni!

A kamasz gyerekekre különösen igaz, hogy állandóan meg akarnak felelni a társadalmi elvárásoknak. A legdivatosabb ruhákat szeretnék hordani, és a létező összes új kütyüt birtokolni akarják, csak hogy ne lógjanak ki a sorból. A megfelelési kényszer azonban sok frusztrációt eredményez. Nem felelhetünk meg mindenkinek, és nem is kell, hogy ezt érezzük. Sokkal unalmasabb világban élnénk, ha mindannyian ugyanolyanok lennénk. Nem negatív kilógni a sorból, sőt: minél eredetibb valaki, annál többet ér.

4. Lehet önző!

Nem kell mindig mindenre igent mondanunk és állandóan mások igényeit lesnünk. Ha nem figyelünk oda saját magunkra, hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy nincsenek se céljaink, se álmaink, se identitásunk. Persze adni jó, segíteni másokon még jobb, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy magunkat is jutalmaznunk kell. Az énidő fontosságára mindenképpen meg kell tanítanunk kamasz gyermekeinket.

5. Az élet olykor igazságtalan

Vannak dolgok, amik fölött nincsen befolyásunk. Nem cipelhetjük vállunkon a világ összes terhét, mert összeroppannánk alatta. Készítsd fel gyermekedet rá, hogy történhetnek váratlan események, tragédiák, de ezek az élet természetes velejárói, melyekért nem teheti felelőssé saját magát. Nem szabad, hogy a nem várt fordulatok kedvét szegjék, vagy miattuk feladja a harcot.

6. Ami igazán értékes, az nem vásárolható meg

Tanítsd meg kamasz gyermekednek, hogy az anyagi javak csak ideig-óráig elegek és csak részben elégítik ki igényeinket. Ami igazán fontos, azért nem lehet pénzzel fizetni. Az őszinte anya-lánya beszélgetések, a testvéri kötelékek, a barátokkal átélt megismételhetetlen pillanatok nem vehetők meg a boltban, és nem rendelhetőek meg az interneten sem. Az igazi értékeknek semmi közük a pénzhez, és ezt gyermekednek is tudnia kell!

Mihályi Fruzsina

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>