Hat színes természeti csoda, amiket mindenképp látnod kell!

Természeti csoda a fények játékával
Természeti csoda a fények játékával

Nézz fel az égre, majd a föld alá, és végül el a messzi távolba! Földünk ugyanis megannyi, színes természeti csoda otthona, melyek csak arra várnak, hogy felfedezzük őket. Szivárványszínű hegyek és sivatagok, fényes, égi jelenségek és tarkabarka folyók nyűgöznek le minket, ha tudjuk, merre keressük őket. Íme, hat természeti csoda, melyeket biztosan sokunk bakancslistájára felkerülnek most.

Tasmánia világító folyója

Tasmaniában található a Derwent folyó, mely egy igen lenyűgöző természeti csoda színhelye. A folyóban ugyanis rengeteg biolumineszcens organizmus él, amik képesek világítani a sötétben. Ennek köszönhetően minden tavaszi éjjelen fénybe borul a folyó, felejthetetlen látványt nyújtva az odatévedőknek.

Eukaliptusz festmények Hawaiin

Maui szigetén fantasy filmekbe illő természeti csoda fogad minket. Ennek oka az eukaliptusz kéreghullása. Ugyanis amikor a fa öreg kérge leválik, az alatta lévő réteg zöldből kékre, majd lilára, sárgára és végül bordóra színeződik.

Szivárvány hegy Peruban

A Vinicunca hegység – ismertebb nevén a Hétszínű hegy – a perui Andokban található. E természeti csoda meglátogatásához nem árt jó kondiban lenni, ugyanis igen magasan fekszik, csak nemrégiben fedezték fel. A több millió év alatt elrendeződött kristályok alakította látvány azonban bőven megéri a fáradtságot.

A Yellowstone szeme

A Yellowstone Nemzeti Park nem egy természeti csoda otthona. Egyik legkiemelkedőbb közülük azonban mégis a Grand Prismatic Spring, azaz a Nagy Prizmás Forrás, amit a Yellowstone szemeként is emlegetnek. A nevéhez hűen egy hatalmas, focipálya nagyságú, meleg vizű forrásról beszélünk, melyet vibráló sárga, zöld és narancssárga gyűrűk vesznek körül. Az elszíneződést a forróság kedvelő baktériumok okozzák, ugyanis a gyűrűk közepéről majdnem nyolcvan fokos víz tör elő a Föld belsejéből.

A pink ausztrál tó

Ausztráliában, a Csendes-óceántól csak pár lépésnyire egy kis, tökéletesen rózsaszín tó fekszik. A természeti csoda kialakulására több elmélet is létezik. Az egyik szerint a tó a magas sótartalma miatt egy bizonyos rózsaszín alga élőhelye lett, és ez adja a víz színét. A másik elmélet alapján a só és a nátrium-hidrogén-karbonát közötti reakció okozza a jelenséget.

A Sarki fény

 

Az Aurora Borealis, azaz a Sarki fény olyan természeti csoda, mely már biztosan sokunk bakancslistáján helyet kapott. Találkozhatunk vele Alaszkában, Izlandon, Kanadában, de Grönlandon és Norvégiában is. A norvég kisváros, Tromsø az a hely, ahol szeptember és március között a legnagyobb valószínűséggel láthatjuk. A földöntúli zöld, pink és lila színkavalkád akkor jön létre, amikor a légkörben található gázok a Napból érkező elektromos részecskék hatására fényleni kezdenek.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Utazz ismeretlen helyekre!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>