Hát-és derék nyújtó gyakorlatok home office idejére

Hát-és derék nyújtó gyakorlatok home office idejére

Sokan ismét home office-ban dolgozunk. Ebben az a szép, hogy bár ugyanannyit ülünk így is a számítógép előtt, mint az irodában, de legalább kicsit szabadabban mozoghatunk. Legalábbis feltételezzük, hogy az irodában te sem szívesen kezdesz neki mások előtt hát-és derék nyújtó gyakorlatokat végezni. Most viszont megteheted, mutatjuk is, hogy melyek a legjobbak az ülőmunka miatti fájdalmak kezelésére!

Ülve végezhető hát-és derék nyújtó gyakorlatok

Ne csoda, hogy nap végére fáj a derekad és hátad, gondolj csak bele, hogy addigra 8 órája van ugyanabba az ülő pozícióba kényszerítve. Minden olyan mozgás szuperül fog esni tehát, ami kimozdítja a gerinced az egész napos beállt pózból. Ezért fontos, hogy napközben is néhányszor átmozgasd a hátad.

Végezz csavaró gyakorlatokat a székeden ülve. Fogd meg a széked háttámláját vagy ülőrészét és fordítsd a hátad, vállad és fejed hátrafelé, mintha csak mögötted szólnál valakihez. Hasznos tipp: belégzésre nyújtózkodj felfelé a fejeddel, majd kilégzésre fordulj, ezzel még jobban tudod csavarni a gerinced.

14 SeatedTwist

Watch and share 14 SeatedTwist GIFs by Healthline on Gfycat

A derék nyújtó gyakorlatok a csípődet is tehermentesítik, érdemes hajoló mozdulatokat is végezned. A széken ülve végezheted a következőképpen:

07 SeatedHamstring

Watch and share 07 SeatedHamstring GIFs by Healthline on Gfycat

De választhatod azt is, hogy behajlítod a lábad és – mintha csak fél törökülésben ülnél – az ellenkező térdedre helyezed a bokád előrehajlás előtt. Így egyszerre nyújthatod meg a derekad alsó részét és a csípőd is. Végezd el mindkét lábaddal!

Egy percre pattanj fel a székedből, hogy alaposan meg tudd nyújtani a teljes gerinced és vállaid is. Állj be mögé, kapaszkodj meg a támlájában és hajolj előre. Engedd a nyakad is pihenni, lógasd le a fejed.

16 DownwardDoG

Watch and share 16 DownwardDoG GIFs by Healthline on Gfycat

Mozgasd át a nyakad és vállaid is

Az ülőmunka nem csak a hátadnak árt, nyakad és vállaid is megsínylik, hogy egész nap ugyanabban a pózban vagy. Ügyelj rá, hogy ne kelljen mindvégig lefelé nézned, a monitorod legyen szemmagasságban. A billentyűzetet pedig úgy helyezd el, hogy gépeléskor sem a vállaid ne kelljen felhúznod, sem összegörnyedned.

Az óránként 10 perc szünet otthon is jár neked, használd is ki! Kicsit állj fel, sétálj a lakásban, és ülés közben is gyakran válts pozíciót. Emellett időnként végezz néhány könnyed nyújtó gyakorlatot, amikhez még segítségként is használhatod széked.

Kapaszkodj meg a szék kétoldalában, és lassan döntsd a fejed jobbra és balra, nyújtsd meg jól a nyakad és vállaid. Kicsit intenzívebbé teheted a mozdulatot, ha az ellentétes kezed a fejedre helyezed súlyként – ne húzd le a fejed, csak engedd, hogy kezed saját súlya még inkább megnyújtsa a nyakad.

15 SoulderSoother

Watch and share 15 SoulderSoother GIFs by Healthline on Gfycat

Ez a rövid gyakorlatsor alig 5 perced veszi igénybe, mégis rögtön utána sokkal jobban fogod érezni magad. Végezd el minden nap akár többször is, hogy minél több terhelést levehess a nyakadról, vállaidról és hátadról.

Forrás: Healthline

Kiemelt kép forrása: Business photo created by drobotdean – www.freepik.com