Hat életre szóló lecke A kis hercegből, amit sose feledj!

A kis herceg (forrás: http://mentalfloss.com)
A kis herceg (forrás: http://mentalfloss.com)

Antoine de Saint-Exupéry 1943-as története az évek múlásával sem ment ki a divatból. A felszínen ugyan egy egyszerű sztorinak tűnhet, ám jobban megnézve A kis herceg nagyon mély és fontos üzeneteket közvetít.

1. A számok nem olyan fontosak

„A fölnőttek (…) szeretik a számokat. Ha egy új barátunkról beszélünk nekik, sosem a lényeges dolgok felől kérdezősködnek. Sosem azt kérdezik: “Milyen a hangja?” “Mik a kedves játékai?” “Szokott-e lepkét gyűjteni?” Ehelyett azt tudakolják: “Hány éves?” “Hány testvére van?” “Hány kiló?” “Mennyi jövedelme van a papájának?” És csak ezek után vélik úgy, hogy ismerik.”

2. Gondoskodni kell a bolygóról

A kis herceg szerint a környezetvédelem csupán önfegyelem kérdése. Első dolgunk reggel, hogy megmossuk a fogunkat és az arcunkat, nem? „Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember, gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is.”

3. A kapcsolatokért érdemes élni

„- Barátokat keresek. Mit jelent az, hogy “megszelídíteni”?

– Olyasmi, amit nagyon is elfelejtettek – mondta a róka. – Azt jelenti: kapcsolatokat teremteni.

– Kapcsolatokat teremteni?

– Úgy bizony – mondta a róka. – Te pillanatnyilag nem vagy számomra más, mint egy ugyanolyan kisfiú, mint a többi száz- meg százezer. És szükségem sincs rád. Ahogyan neked sincs énrám. Számodra én is csak ugyanolyan róka vagyok, mint a többi száz- meg százezer. De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra…”

4. A fontos dolgokat nem látjuk a szemünkkel, csak a szívünkkel

„És mert elaludt, a karomba vettem, és úgy folytattam utamat. Meghatottságot éreztem: mintha törékeny kincset vittem volna. Sőt, mintha törékenyebb dolog egyáltalán nem is lett volna a Földön. Néztem a holdvilágban ezt a sápadt homlokot, ezt a csukott szempárt, ezeket a szélben meg-megrezdülő arany fürtöket, és azt gondoltam magamban: “Amit látok, az csak a kéreg. Ami a legfontosabb, az láthatatlan…”

5. Adni csak olyannak érdemes, aki értékeli

„Ajkához emelte a vödröt. Hunyt szemmel ivott. Olyan volt ez, mint egy ünnep. Ez a víz más volt, több volt puszta italnál. A csillagok alatti vándorlásból született, a csiga énekéből, a karom megfeszített erejéből. Olyan jólesett a szívnek, mint egy ajándék. Mikor gyerek voltam, így aranyozta be a karácsonyi ajándékot a karácsonyfa fénye, az éjféli mise zenéje meg a mosolyok varázsa.”

6. Mindenkinek kellenek „csillagok”

„Az embereknek nem ugyanazt jelentik a csillagaik. Akik úton járnak, azoknak vezetőül szolgálnak a csillagok. Másoknak nem egyebek csöppnyi kis fényeknél. Ismét mások, a tudósok számára problémák. Az üzletemberem szemében aranyból voltak. A csillagok viszont mind-mind hallgatnak. De neked olyan csillagaid lesznek, amilyenek senki másnak…”

(M.F.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Meredith Grey bölcseleteitől tisztábban látod a világot!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>