Hat életlecke, amire Óz, a nagy varázsló tanított minket

Az Óz, a csodák csodájának zenészei egy spanyol fesztiválon
Az Óz, a csodák csodájának zenészei egy spanyol fesztiválon

Ki ne ismerné L. Frank Baum történetét, az Óz, a nagy varázsló című klasszikust? Az 1939-ben megfilmesített történet rengeteg tanulságot hordoz, kicsikként és nagyokként egyaránt imádtuk Smaragdváros kalandjait. Lássuk, miket is tanulhattunk belőle, néhány életlecke 50 fölött is jól jön!

1. Soha nem szabad feladni!

Dorothy sosem adta fel a hitét, kitartóan küzdött azért, hogy hazajuthasson. Nem volt más dolga, mint követni a sárga köves utat, merészen szembenézni a rosszal, és mindvégig bízni a jó végkimenetelben. Az Óz, a nagy varázsló jó példája a kitartásnak.

2. A jó barátokkal váratlan helyzetekben találkozunk

A barátaink olykor furcsák, akárcsak a Bádogember, a Madárijesztő vagy az Oroszlán, de ez nem jelenti azt, hogy ne számíthatnánk rájuk akárhol, akármikor. Akár egy pipacsmezőn, vagy egy sötét erdőben.  Az Óz, a nagy varázsló megtanított rá, hogy egyetlen barátunknak sem szabad hátat fordítanunk csak azért, mert kicsit furcsák.

3. Örökké álmodni kell!

Dorothy útja Óz birodalmába ugyan közel sem nevezhető bonyodalommentesnek, mégis eljutott a szivárvány túloldalára. Mert nagyot álmodni, és meg is kapta azt, amire vágyott. Nekünk sem szabad feladnunk a vágyainkat.

4. Bármire képesek lehetünk

ad

A Madárijesztő agyat szeretett volna, a Bádogember szívre vágyott, az Oroszlán pedig bátorságért epekedett. Ugyan azt hitték, egyedül Óz, a nagy varázsló adhatja meg nekik, amire vágynak, végül mégis rájöttek, hogy minden ott van bennük. Bizony, mindenre képesek vagyunk, csak nem szabad falakat emelnünk magunk köré.

5. A bátorság nem más, mint a félelmekkel való szembenézés

Az Oroszlánnál jobban senki sem bizonyítja ezt az életleckét. Saját félelmével nézett szembe, és legyőzte azt, hogy segíthessen a barátain. Nekünk sem szabad elfelejtenünk, hogy a félelmek egyedül hátráltatni képesek minket.

6. Mindenütt jó, de legjobb otthon

Nincs szükségünk sem Smaragdvárosra, sem sárga köves útra ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Az Óz, a nagy varázsló megtanította, hogy bármi, amire valaha szükségünk lehet, otthon vár minket.

Megkerülhetetlen életleckékről itt olvashatsz még >>

(M.F.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>