Hasznos pénzügyi tanácsok a legnagyobbaktól (2.)

A pénz nagyjai biztosan tudják
A pénz nagyjai biztosan tudják

Rockefellertől már megtanultuk, hogyan készítsünk költségvetést, Clason pedig megmutatta, hogyan tegyünk félre. Ha még ezek után is gondot okoz a pénz helyes kezelése, olvass tovább! A legnagyobb pénzügyi zsenik legfontosabb tanácsait osztjuk meg. 

Dave Ramsey: Élj kevesebből!

Születésünktől fogva reklámok vesznek minket körül, azt sulykolva belénk, hogy vásároljunk. Elhitetik velünk, hogy a nagy ház, az új autó és az okos telefon a boldogság titka. Az érzelmeink hatására költünk folyamatosan, ajándékozzuk meg magunkat apróságokkal. Pedig ha mélyen magunkba nézünk, tudjuk, hogy ezek mind csak tiszavirág életű örömforrások. Sőt, a felelőtlen költekezés több bajt is hoz, mint hasznot. A tartozások, hitelek bizony sötét árnyékként követnek minket, akárhová is megyünk.

Ezért nagyon fontos, hogy gondolkodásmódunkon változtassunk. Lehet, hogy a régi kocsidat vezeted, de nem kell aggódnod a törlesztő részlet miatt. Talán a kis lakásod sem kacsalábon forgó kastély, de könnyű kifűteni. Egy új telefon árából, pedig egy hetes külföldi nyaralás is kijön. Légy takarékos és megfontolt! És ne feledd, a pénz könnyebben megy, mint jön!

Robert Kiyosaki: Ismernünk kell a különbséget az eszközök és a források között!

Ha már túl vagy az első három lépésen, nagyon jó úton haladsz. A pénz a zsebedben marad, hiszen már tudod, hogyan kell spórolni, és képes vagy átgondolt döntéseket hozni. Ez az utolsó szakasz azoknak szól, akik még egy kicsit többre vágynak. Azoknak, akik, szeretnék, ha egy kis extra pénz is kerülne a perselybe.

Számukra Robert Kiyosaki tanácsa a következő: “Ismernünk kell a különbséget az eszközök és a források között, és eszközöket kell vásárolnunk. Ez az egyetlen, amit tudnunk kell, ha gazdagságra vágyunk.”

Eszközök, azok a dolgok, amelyektől pénz kerül a zsebünkbe. Például kötvények, jogdíjak, befektetések. Tehát olyan kiadások, amelyek értéket képviselnek, jövedelmet termelnek. Források pedig azok, amikre költesz, és a pénz nem kerül vissza hozzád, például a ruhák és a szórakozás esetében.

Ennyi tehát a négy legfontosabb aranyszabály, ami a pénzügyi boldoguláshoz vezet. Bölcsen kezeld a költségvetést, fizess először magadnak, élj kevesebből, és ismerd a különbséget eszköz és forrás között! Innen rajtad áll, betartod-e őket. Mi szurkolunk!

(D.R.)

A cikk forrása itt >>