Hasznos pénzügyi tanácsok a legnagyobbaktól (1.)

Pénzügyi tanácsok a legnagyobbaktól
A pénz, ha boldogít

Mindig is fejtörést okozott a pénz helyes kezelése? Kifolyik a kezeid közül, anélkül, hogy észrevennéd? A következő pénzügyi tanácsok egyenesen a legnagyobb zseniktől valóak. Ha betartod őket, a pénz körüli problémáid is enyhülni fognak! 

John D. Rockefeller: Bölcsen oszd be a költségvetést, minden dollárnak adj munkát!

Kezdjük az alapoknál. Ahhoz, hogy tudd, hová vezet a pénz, meg kell értened, hol állsz pillanatnyilag. Nincs is erre jobb példa, mint John D. Rockefeller, aki egy rendkívül szegény családból küzdötte fel magát a világ leggazdagabb emberévé. És hogy mi volt a titka? Már egészen fiatal korától feljegyzett minden egyes befolyt és elköltött dollárt.

Hogy tudd, miből gazdálkodhatsz, érdemes ugyanígy tenned. Nézd végig a bankszámládat, mire költöttél az elmúlt időszakban! Meglepő tételekre, fölösleges kiadások tömkelegére akadhatsz. Amint mindez tudatosul, már könnyebb lesz felállítani egy fontossági sorrendet. Így a nyaralásra vagy a törlesztő részletre is több pénz juthat, mivel kevesebbet költesz lényegtelen dolgokra. Ahhoz, hogy tartani tudd magad a költségvetéshez, naplózz minden pénzügyi tranzakciót! Akár egy kis füzetben, mint Rockefeller, de telefonos applikációk is léteznek már e célra.

George S. Clason: Fizess először magadnak!

Most, hogy már sikerült felállítanod egy fontossági sorrendet, és erre felépíteni a költségvetésed, át is léphetünk a következő szintre. Megtanuljuk, hogyan fejlesszük magunkat ahhoz, hogy elérjük a céljainkat.

George Clason, A Babilon leggazdagabb embere című könyvében egy egyszerű, ám annál nehezebbnek tűnő megoldással szolgál: fizess magadnak először! Azaz, érintetlenül rakd félre a fizetésed tíz százalékát!

“De akkor mi marad nekem, miután kifizettem a számlákat?” – teszed fel a kérdést kétségbeesetten. Pedig elhiheted, elég. A technika ez esetben is segíthet. Bankszámládon beállíthatod, hogy az a bizonyos tíz százalék egy nehezebben hozzáférhető helyen kamatozzon.

Ezek a pénzügyi tanácsok nem csak hasznosak, de egyszerűen kivitelezhetőek is. Végezz el egy három hónapos próbaidőt és meglátod, pénztárcád már ennyiért is nagyon hálás lesz!

(D.R.)

A cikk forrása itt >>

Néhány milliárdosoktól származó idézet átalakíthatja, ahogy a pénzről gondolkodsz