Hasznos nyaralási tippek, hogy nyugodt szívvel ki tudj kapcsolódni

nyaralási tippek

Végre elérkezett a nyári szabadságok ideje, amire oly régen vártunk. A nyaralás azonban sokszor állandó aggódással telik – főként, ha gyerekekkel utazunk, hiszen nekünk, anyáknak ilyenkor sem áll meg a “munka”. Aggódunk, hogy valami otthon marad, hogy gond lesz utazás közben, hogy valami balul sül el egy idegen országban. A következő nyaralási tippek segítségével végre valóban kikapcsolhatsz, és élvezheted a pihenésre szánt időt!

Nyaralási tippek utazás előttre…

Nyilvánvaló, de nem elhanyagolható tanács, hogy tájékozódj indulás előtt! Tanulj meg legalább egy-két alapvető szót az adott nyelven, hogy köszönni, megköszönni és kérni tudj a helyiek nyelvén. Ha látják, hogy lelkes turista vagy, ők is sokkal szívesebben lesznek segítségedre.

Térképezd fel továbbá a helyi konyhát. Vannak országok – például Thaiföld -, ahova érdemes előre készülni, és betenni a bőröndbe egy gyomorkeserűt. Akármennyire is kellemetlenül hangzik, hogy esténként meg kell inni belőle egy pohárkával, megóvhatod így gyomrod a kellemetlenségektől. Olvass utána az ételkülönlegességeknek is, ne az asztalnál méregesd majd a helyiek kedvencét.

Indulás előtt fotózz le minden fontos dokumentumot és iratot, és küldd el magadnak e-mailben! Remélhetőleg semmilyen probléma nem fog felmerülni az út során, de ha mégis, rengeteg kellemetlen perctől kíméled meg magad azzal, hogy mindenről van másolatod. Fotózd le a bőröndöd is, hogy ha netán elveszne valahol, könnyebb legyen beazonosítani a dolgozóknak.

Hagyj helyet a bőröndödben egy elsősegély doboznak: tedd el a legfontosabb gyógyszereket, sebtapaszt, fertőtlenítőszert. Nem biztos, hogy az itthon kapható gyógyszereket külföldön is be tudod szerezni, így inkább mindenből legyen nálad, amire szükséged lehet.

… És az útra…

Ha még nem újítottál be egy húzós bőröndöt, mindenképp tedd meg! Nagyon megkönnyíti a dolgod, hogy nem kell cipekedni, ráadásul derekad is hálás lesz érte. A sporttáskákkal szemben további előnye ráadásul, hogy merev fala védelmet nyújt a benne rejlő holmidnak, így nem kell aggódnod, hogy milyen állapotban veszed ki a ruháid a táskából, mire a szállásra értek.

Vigyél magaddal nyakpárnát! Mindegy, hogy autóval, busszal vagy repülővel utazol, hosszú időn keresztül egyik sem kényelmes, főleg, ha aludni is szeretnél. Egy felfújható nyakpárna kis helyen elfér, de szükség esetén óriási segítséget nyújt. A nyaralási tippek alfája és omegája a kényelem, így nem maradhat ki a kényelmes, vastagabb talpú cipő, és a puha pamut ruhák sem.

A programok tervezésekor kerüld a TripAdvisort és hasonló oldalakat. A turistalátványosságokon kívül jó eséllyel a kifejezetten turistáknak szánt vendéglátóhelyeket fogod ott megtalálni, tehát nem feltétlen a legjobbakat, de biztosan a legdrágábbakat. Keress inkább a helyiek által írt blogokat, közösségi média oldalakat, ahonnan első kézből kaphatsz információkat.

A nyaralás során nyilván meg akarod nézni a nevezetességeket is. Szervezd a napjaid fordítva és kerüld el a tömeget! A délelőtt vagy késő délutáni órákban vedd az irányt a “kötelező célpontok” felé, napközben pedig keress fel eldugottabb helyeket. Ugyanez igaz az éttermekre is: inkább ebédelni menj elegáns étterembe, hiszen könnyen lehet, hogy “ebédmenü” részeként jóval kedvezményesebb áron kóstolhatod meg a finomságokat.

Hogyan tedd túl magad gyorsan az időeltolódás okozta tüneteken?