Használd a Pomodoro módszert és nyerj időt magadnak!

Használd az időd hatékonyabban a Pomodoro módszerrel!

Ha tehetnéd, 30 órásra bővítenéd a napokat, mert így nem érsz a feladataid végére? Maradjunk inkább a realitásnál: ha több időt nem is szerezhetsz, a rendelkezésedre állót tudod jobban hasznosítani! Próbáld ki hozzá a Pomodoro módszert, és figyeld meg, hogy elég az a 24 óra!

Használd az időd hatékonyabban a Pomodoro módszerrel!

A Pomodoro módszer (nevét egyébként a konyhai, paradicsom alakú időzítőről kapta) az egyik legismertebb időmenedzsment technika. Elsőre bagatellnek tűnhet, de gondolj csak bele: hányszor kapod azon magad egy nap, hogy már megint multitaskingolni próbálsz ahelyett, hogy egy feladattal rendesen haladnál? Hányszor terelődik el a figyelmed és foglalkozol egészen mással? Na és hányszor ijedsz meg a feladat nagyságától és a határidőktől?

A Pomodoro módszer épp ebben segít: hogy a legtöbbet tudd kihozni a rendelkezésre álló idődből. Használhatod a mindennapi munkád során, de a házimunkában, tanulásban vagy egyéb figyelmet igénylő teendőkben is jól jöhet.

Így csináld!

Rengeteg direkt a Pomodoro módszert segítő applikációt találsz, de egy egyszerű időzítővel is meg tudod oldani. Csupán néhány lépésre kell figyelned:

  1. Válassz egy feladatot és bontsd kisebb részfeladatokra
  2. Állítsd az időzítőd 25 percre és vesd bele magad az első részfeladatba
  3. Amikor az idő lejárt, tarts 2-3 perces pihenőt, ilyenkor pedig ne is gondolj a munkára
  4. Jöhet a következő 25 perces etap, térj vissza a munkádhoz
  5. A negyedik 25 perces köröd után tarts nagyobb szünetet 15-20 erejéig, majd folytasd ugyanígy az egészet

Miért működik a Pomodoro módszer?

“Azt figyeltem meg, hogy jobban meg tudod becsülni a feladataid elvégzésére szánt időt és hatékonyabb lehetsz, ha rögzíted, hogyan hasznosítod az idődet”.

– Francesco Cirillo, a Pomodoro módszer atyja így magyarázza a technika mibenlétét. De sok egyéb szempontból is eredményes, remekül használhatod például monotonabb feladatokhoz, amiken szinte át kell rágnod magad. A 25 perces etapok épp elég hosszúak ahhoz, hogy haladj, de mégsem érzed őket akkora tehernek, mintha másfél óráig próbálnál koncentrálni.

Másrészről a rövidebb blokkok határidőkként is szolgálnak. Ha úgy érzed, hogy ott az egész napod a feladatra, könnyen elúszol. Ezzel a módszerrel viszont remekül be tudod osztani az időd, így nem nap végén kell kapkodnod, hogy a végére érj.

Olvasd el korábbi cikkünket is, amiben még több tippel szolgálunk az időmenedzsment fejlesztéséhez:

Állandóan úgy érzed, nagy nyomás alatt vagy? Állj máshogy az időhöz!

Források: Forbes, TheMuse