Hasi hízás okai 50 felett – Mit és hogyan tehetsz ellene?

Hasi hízás okai és ellenszerei

Sok ok állhat a plusz kilók hátterében a genetikától a hormonrendszer változásán át a rossz szokásokig. Vegyük végig ezeket és könnyen meglátod, hogy elég néhány apróságon változtatnod, hogy ügyelni tudj súlyodra!

A genetika és a menopauza hatása

Alapvetően genetikánk meghatározza, hogy hova és mennyire vagyunk hajlamosak hízni. Nem lehet azonban erre fogni a túlsúlyt, maximum az arra való hajlamot. Ugyanígy igaz a menopauza idején is, hogy könnyebben szaladnak fel a kilók. Ha Te is észrevetted magadon, akkor sokkal inkább ügyelj rá és tegyél ellene, mintsem nyugodj bele! Nem csak külsőd és magabiztosságod, sokkal inkább egészséged védelme miatt. Néhány kiló miatt még nem kell aggódnod, de a nagyobb túlsúly jelentősen növelheti a szívinfarktus, a stroke, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Mik lehetnek a hasi hízás okai?

Természetesen a nem megfelelő táplálkozás és a mozgáshiányos életmód első helyen vannak a hasi hízás okai között. A cukros ételek és üdítőitalok, valamint a zsíros és fehérlisztes ételek az elsők, amit el kell felejtened, ha tenni szeretnél a plusz kilók ellen.

Stressz és fáradtság

A stresszes életmód is könnyen lehet a hirtelen felszaladt kilók oka. Stresszhelyzet hatására ugyanis a szervezetben kortizol nevű hormon termelődik, ami az emésztésre is hatással lehet. Arról nem beszélve, hogy sokan azonnal valami finomság után nyúlunk stresszes helyzetekben. A stresszevés fejben dől el, ha magadon is gyakran tapasztalod, keress más megoldást! Igyál inkább egy gyógynövényes teát, amivel nem csak hirtelen éhséged csillapíthatod, de még megnyugodnod is segít.

Gondolnád, hogy a nem megfelelő alvás is szerepel a hasi hízás okai között? A túlzottan kevés (napi 7-8 óránál kevesebb) és a rossz minőségű alvás is idetartozik. Mindkettő kihathat a szervezed működésére, ráadásul a fáradtság, nem megfelelő koncentráció és felborult ritmus miatt az érzelmi evéshez is utat nyithatnak.

Életmódbeli tényezők

Sokszor halljuk, hogy napi fél-egy pohár vörösbor fogyasztása még ajánlott is. Ezzel nincs is semmi baj, ha a pohárból nem lesz egy üveg. És főként, ha nem társul mellé dohányzás is. Különösen nyáron vagyunk hajlamosak több alkoholt fogyasztani – hiszen milyen jól esik egy hideg sör vagy fröccs egy meleg nyári napon? – így azonban szinte észrevétlenül rengeteg kalóriát viszünk be.

Apró lépésenként haladj az egészséges életmód irányába. Nem csak a kilók ellen léphetsz fel így, de sokkal több energiád is lesz és egészségedet is megőrizheted. Ha nem tudod, hogyan kezdj neki, olvasd el a témában írt cikkünket:

Az életmódváltás 50 felett is lehetséges, ha alkotsz néhány új szabályt

Forrás: MedicalNewsToday.