A Harvardon tényleg megfejtették a boldogság titkát

A boldogság titka a társas kapcsolatokon múlik
A boldogság titka a társas kapcsolatokban keresendő

Hallottál már a Harvard kutatásáról, amely hetvenöt éven át igyekezett megtalálni a boldog élet titkát? A híres amerikai egyetem tanulmánya a pszichológia területén jelentős felfedezéseket tett. Íme a boldogság titka!

A kutatás férfiak életét kísérte végig hetvenöt éven keresztül, és a jövőben szándékozik az ő gyermekeik sorsát is nyomon követni. A tanulmány vezetője, Robert Waldinger pszichiáter rájött, mi áll a boldogság és az egészség hátterében.

Nem az ismertség vagy a pénz számít

Lehet, hogy azt hiszed, a pénz vagy a hírnév a boldogság kulcsa. Ne aggódj, nem vagy egyedül a tévhiteiddel, a legtöbb ember ugyanezen az állásponton van. Dr. Waldinger szerint azonban a valós indoknak semmi köze az anyagi javakhoz.

„A hetvenöt éves kutatásból egyértelműen kiderült, hogy a boldogság és az egészség a működőképes kapcsolatoknak köszönhető” – nyilatkozta a pszichiáter. „Nem a barátok létszáma számít, ahogy az sem elég önmagában, ha párkapcsolatban élsz. A kapcsolatok minősége az, amely igazán döntő fontosságú.”

A magányos emberek korábban halnak

Ha van az életünkben valaki, akire számíthatunk, nyugodtabb lesz az idegrendszerünk, serken az agyműködésünk és csökken az érzelmi bizonytalanságunk – állítja a kutatás. A tanulmány rájött arra is, hogy a magányos emberek előbb veszítenek fizikai fittségükből és nagy eséllyel hamarabb vesztik el az életüket.

Nem számít, hány ezer Facebook ismerősöd van. Ami igazán fontos, az az emberekkel ápolt kapcsolataid minősége. Az őszinteség, a tisztelet és a bizalom élvezik a legnagyobb prioritást, ha a boldogság titka iránt érdeklődsz. Fontos, hogy barátaiddal, pároddal és családoddal ápolt viszonyod ne okozzon mindennapos stresszt.

A boldogság titka a kapcsolatok minőségén múlik

A kutatás eredménye jó indok lehet arra, hogy megszólaljon fejedben a vészcsengő. Tied lehet a világ összes pénze és elérhetsz karriered csúcsára, az igazi boldogsághoz ezek önmagukban mégsem elegek. A minőségi, támogató kapcsolat hiánya örök elégedetlenséget és boldogtalanságot szül majd. Itt az ideje odafigyelni kapcsolataidra, hiszen azok elengedhetetlenek egy hosszú és boldog élethez.

(M.F.)

A cikk fordítása itt >>