Az esős, szeles, őszi napokon mindennél jobban esik egy bögre forró leves. Egy gőzölgő tálnyi finomság, ami átjárja a testünket és felmelegíti lelkünket. Sőt, még a folyadékbevitelünket is feldobja, és az immunrendszerünket is erősíti. Főleg, ha vitamindús zöldségekből készítjük, amikből ilyenkor is akad bőven. Íme, három gyors, őszi leves, amikkel megkoronázhatod a napod!
Köménymagos céklaleves
Ez a szép és gyors őszi leves rengeteg jó tulajdonsággal bír. Nem csak, hogy finom, de zsírszegény is, sőt vegetáriánusok is fogyaszthatják. A cékla és az alma édes ízt biztosít, míg a lencse gondoskodik a fehérjebevitelről.
Hozzávalók
- 250 g főtt cékla
- 100 g konzerv lencse
- 1 kisebb alma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál köménymag
- 250 ml zöldségleves alap
Elkészítés
Tegyük a turmixgépbe az összes hozzávalót és fűszerezzük ízlés szerint. Turmixoljuk, amíg egyenletes állagú krémet nem kapunk. Melegítsük fel a tűzhelyen és már tálalhatjuk is.
Paradicsom-krémleves
A másik vegetáriánus és gyors őszi leves, amit muszáj kipróbálnunk, ez az ínycsiklandó paradicsom-krémleves. Figyelem! Jobb, ha nagy adaggal készítünk, mert gyorsan el fog fogyni!
Hozzávalók (kb. 10 adag)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 2 zellerszár
- 300 g répa
- 500 g burgonya
- 4 darab babérlevél
- 5 evőkanál paradicsompüré
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál borecet
- 4 x 400 g darabolt paradicsom konzerv
- 500 g natúr paradicsomszósz
- 3 zöldségleves kocka
- 400 ml tej
Elkészítés
Helyezzük az olívaolajat, a hagymát, a sárgarépát, a burgonyát és a babérlevelet egy nagy lábasba. Lassú tűzön, körülbelül tíz-tizenöt percig melegítsük, amíg a hagyma meg nem puhul. Mindeközben forraljunk vizet a vízforralóban.
Adjuk hozzá a paradicsom pürét, a cukrot, az ecetet, a paradicsom konzervet és a natúr paradicsomszószt, valamint a leves kockákat. Öntsünk hozzá egy liter forró vizet, és lefedve főzzük tizenöt percig. Amikor már megpuhult a krumpli, távolítsuk el a babérleveleket, és botmixerrel turmixoljunk össze mindent. Ez a gyors őszi leves két napig eláll a hűtőben, de fagyasztva akár három hónap múlva is fogyasztható. Tálaláshoz adjunk hozzá egy kis tejet!
Thai sütőtök-krémleves
Ez a gyors, őszi leves az egyik legtipikusabb őszi zöldséget varázsolja igazán egzotikussá. Lássuk, hogyan!
Hozzávalók (6 főre)
- 1 ½ kg sütőtök megfőzve és feldarabolva
- 4 teáskanál napraforgó olaj
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- 1 szál citromfű
- 3-4 evőkanál thai vörös curry paszta
- 400 ml konzerv kókusztej
- 850 ml zöldségleves alaplé
- chili, lime lé és cukor ízesítésnek
Elkészítés
Melegítsük fel a sütőt 180 fokra. A sütőtököt az olaj felével összekeverve süssük fél órán át, amíg puha és aranyszínű nem lesz
Ez alatt öntsük a maradék olajat egy serpenyőbe, és főzzük puhára a hagymát, a gyömbért és a citromfüvet. Adjuk hozzá a curry pasztát, majd a sült sütőtököt és három evőkanál kókusztejet. Főzzük öt percig, majd távolítsuk el a citromfüvet. Néhány percet hagyjuk hűlni, ezután turmixoljuk össze a főzetet. Adjuk hozzá a lime levet és a cukrot, ízlés szerint chilit. Tálalás előtt közvetlenül öntsük hozzá a maradék kókusztejet.
(D.R.) A cikk forrása itt >>
Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva >>