Három gyors, őszi leves az esős és szeles napokra

A cékla kiváló egy gyors, őszi leves elkészítéséhez
A cékla kiváló egy gyors, őszi leves elkészítéséhez

Az esős, szeles, őszi napokon mindennél jobban esik egy bögre forró leves. Egy gőzölgő tálnyi finomság, ami átjárja a testünket és felmelegíti lelkünket. Sőt, még a folyadékbevitelünket is feldobja, és az immunrendszerünket is erősíti. Főleg, ha vitamindús zöldségekből készítjük, amikből ilyenkor is akad bőven. Íme, három gyors, őszi leves, amikkel megkoronázhatod a napod!

Köménymagos céklaleves

Ez a szép és gyors őszi leves rengeteg jó tulajdonsággal bír. Nem csak, hogy finom, de zsírszegény is, sőt vegetáriánusok is fogyaszthatják. A cékla és az alma édes ízt biztosít, míg a lencse gondoskodik a fehérjebevitelről.

Hozzávalók

  • 250 g főtt cékla
  • 100 g konzerv lencse
  • 1 kisebb alma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál köménymag
  • 250 ml zöldségleves alap

Elkészítés

Tegyük a turmixgépbe az összes hozzávalót és fűszerezzük ízlés szerint. Turmixoljuk, amíg egyenletes állagú krémet nem kapunk. Melegítsük fel a tűzhelyen és már tálalhatjuk is.

Paradicsom-krémleves

Vigyázat, gyorsan fogy a paradicsomleves!
Vigyázat, gyorsan fogy a paradicsomleves!

A másik vegetáriánus és gyors őszi leves, amit muszáj kipróbálnunk, ez az ínycsiklandó paradicsom-krémleves. Figyelem! Jobb, ha nagy adaggal készítünk, mert gyorsan el fog fogyni!

Hozzávalók (kb. 10 adag)

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 zellerszár
  • 300 g répa
  • 500 g burgonya
  • 4 darab babérlevél
  • 5 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál borecet
  • 4 x 400 g darabolt paradicsom konzerv
  • 500 g natúr paradicsomszósz
  • 3 zöldségleves kocka
  • 400 ml tej

Elkészítés

Helyezzük az olívaolajat, a hagymát, a sárgarépát, a burgonyát és a babérlevelet egy nagy lábasba. Lassú tűzön, körülbelül tíz-tizenöt percig melegítsük, amíg a hagyma meg nem puhul. Mindeközben forraljunk vizet a vízforralóban.

Adjuk hozzá a paradicsom pürét, a cukrot, az ecetet, a paradicsom konzervet és a natúr paradicsomszószt, valamint a leves kockákat. Öntsünk hozzá egy liter forró vizet, és lefedve főzzük tizenöt percig. Amikor már megpuhult a krumpli, távolítsuk el a babérleveleket, és botmixerrel turmixoljunk össze mindent. Ez a gyors őszi leves két napig eláll a hűtőben, de fagyasztva akár három hónap múlva is fogyasztható. Tálaláshoz adjunk hozzá egy kis tejet!

Thai sütőtök-krémleves

Ez a gyors, őszi leves az egyik legtipikusabb őszi zöldséget varázsolja igazán egzotikussá. Lássuk, hogyan!

Hozzávalók (6 főre)

  • 1 ½ kg sütőtök megfőzve és feldarabolva
  • 4 teáskanál napraforgó olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 1 szál citromfű
  • 3-4 evőkanál thai vörös curry paszta
  • 400 ml konzerv kókusztej
  • 850 ml zöldségleves alaplé
  • chili, lime lé és cukor ízesítésnek

Elkészítés

Melegítsük fel a sütőt 180 fokra. A sütőtököt az olaj felével összekeverve süssük fél órán át, amíg puha és aranyszínű nem lesz

Ez alatt öntsük a maradék olajat egy serpenyőbe, és főzzük puhára a hagymát, a gyömbért és a citromfüvet. Adjuk hozzá a curry pasztát, majd a sült sütőtököt és három evőkanál kókusztejet. Főzzük öt percig, majd távolítsuk el a citromfüvet. Néhány percet hagyjuk hűlni, ezután turmixoljuk össze a főzetet. Adjuk hozzá a lime levet és a cukrot, ízlés szerint chilit. Tálalás előtt közvetlenül öntsük hozzá a maradék kókusztejet.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Őszi receptek kacsa és sütőtök felhasználásával

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>