Három erős érvünk van, miért hasznos a meditáció gyerekeknek

A meditáció gyerekeknek kitalált változatát hamar megtanulják a kicsik
A meditáció gyerekeknek kitalált változatát hamar megtanulják a kicsik

Mind hallottunk már a meditáció előnyeiről. Arról, hogy kiegyensúlyozottá tesz, kipihentnek és kisimultnak érezzük magunkat tőle, sőt még bölcsebbnek is. A meditáció gyerekeknek fura ötletnek tűnhet első hallásra, pedig teljesen logikus. Hiszen miért kéne az előbb felsorolt előnyöket életkorhoz kötni? Sőt, fiatalabb korban talán még többet is kamatoztatnak belőle a gyerkőcök, mint mi felnőttek. Íme, miért is jó ötlet a meditáció gyerekeknek!

Amikor belegondolunk, hogy milyen nehéz rávenni egy háromévest, hogy végigüljön egy vacsorát vagy lenyugodjon lefekvés előtt, nehéz elhinni, hogy a meditáció gyerekeknek működhet. Hiszen, hogy lenne képes egy örökmozgó hosszú percekig egy helyben maradni, méghozzá csöndben?

A meditáció gyerekeknek kis lépésekkel kezdődik. A tudatos jelenlét, azaz a mindfulness kiépítése szükségeltetik hozzá, amit legkönnyebben légző gyakorlatokkal kezdhetünk elsajátítani.

Mély, hosszú légzések, odafigyelés a zenére vagy az ételek ízére mind olyan módszerek, melyek segítségével a meditáció gyerekeknek is sikerülhet.

És, hogy pontosan miért érdemes kipróbálni? Íme, három ok, amiért a meditáció gyerekeknek igenis nagyon hasznos!

1. Segíti az erősebb kapcsolatok kialakítását

A gyerekek hallottak arról, hogy kedvesnek kell lenniük egymáshoz, de nem nagyon értik, hogy miért fontos ez. A meditáció gyerekeknek segít, hogy ezen értékek stabilizálódjanak bennük. A meditáció ugyanis kialakítja az egymás megértésének és meghallgatásának képességét, amitől kapcsolataik is fejlődnek. Ezáltal kevesebb problémájuk akad a szocializáció során is. Egy tanulmány azt vette górcső alá, hogy a meditáció gyerekeknek milyen hatással van az általános iskolások viselkedésére. A nyolc hetes meditációs kurzust elvégző nebulók között nagymértékben csökkent az agresszív viselkedés és a szorongás mértéke.

2. Nagyobb önbizalmat ad

A meditáció rengeteget segít a gyerekeknek az önbizalom és az önbecsülés kialakításában. Ezek pedig olyan fontos tulajdonságok, amelyek hiányától rengeteg felnőtt is küzd. A meditáció gyerekeknek azonban elfogadásra tanít, és arra, hogy ne ítélkezzünk mások felett. Így a saját magunk szeretete és ismerete már fiatal korban kialakítható.

3. Javuló iskolai teljesítményt eredményez

A kicsik képzelete egyfolytában szárnyal, gondolatmenetük megállíthatatlan. És amíg ez segít fantáziájuk növelésében, a koncentrációt nagymértékben gátolja. A meditáció segít, hogy az iskolában eredményesebb legyen a fókuszálás. Ennek hatékonyságát egyértelmű bizonyítékok támasztják alá, aminek hatására egyre több iskola alkalmazza a meditációt és a tudatos jelenlétet a tananyagban is. A meditáció gyerekeknek azt eredményezi, hogy jobb lesz az iskolai teljesítmény és a koncentrációs készség.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

A jóga 50 felett határozottan fiatalabbá tesz!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>