Halottak napján a lelkek visszatérnek, esznek-isznak, majd hazatérnek

Halottak napja, amikor eltávozott szeretteinkre emlékezünk
Halottak napja, amikor eltávozott szeretteinkre emlékezünk

A halottak napja számunkra az elhunyt szeretteinkre való emlékezésről szól. Meglátogatjuk őket a temetőben, virágot és koszorút viszünk, gyertyát gyújtunk a tiszteletükre. A halottak napja körüli népszokások azonban más-más országokban és kultúrákban igencsak eltérőek lehetnek. Elhoztunk nektek egy válogatást, amiből ti is megismerhetitek a különböző nemzetek és felekezetek halottak napjához kapcsolódó szokásait.

Samhain – Írország és Skócia

Az Írországban honos kelta és pogány rituálé a Samhain, több ezer éves hagyománnyal bír. Belőle nőtte ki magát a ma ismert Halloween, a helyiek azonban eredeti hagyományaikhoz nyúlnak vissza. Tábortüzet gyújtanak és jövendöléseket mondanak az elkövetkező évre.

Día de los Muertos – Mexikó

Mexikóban hatalmas ünneplés kíséri a halottak napja ünnepét
Mexikóban hatalmas ünneplés kíséri a halottak napja ünnepét

Mexikóban a halottak napja háromnapos ünnep. Október 31-én éjfélkor megnyílnak a menny kapui és a gyermek lelkek huszonnégy órára visszatérhetnek a földre családjukhoz. November másodikán pedig a felnőtt lelkek térnek vissza, hogy csatlakozzanak a fesztiválozókhoz. A halottak napja Mexikóban ugyanis nagy felhajtással és lakomával jár, amiből a halott családtagoknak is kikészítenek egy kis ízelítőt.

Pangangaluluwa – Fülöp szigetek

A halottak napja különleges hagyománnyal bír a Fülöp szigeteken. A Pangangaluluwa alatt a gyerekek – gyakran beöltözve – házról házra járnak és kérik a lakókat, hogy imádkozzanak a purgatóriumban ragadt lelkekért.

Pchum Ben – Kambodzsa

Phnom Penh, Kambodzsa
Phnom Penh, Kambodzsa

A Pchum Ben, a kambodzsai halottak napja szeptember végétől október közepéig tart. Ilyenkor a buddhista családok banánlevélbe csomagolt édes rizst és virágkosarakat visznek a szentélyekbe elhunyt őseik tiszteletére.

Az éhes szellem ünnepe – Hong Kong

Hong Kongban a halottak napja szeptember környékére esik, a hetedik holdhónap tizenötödik napjára. A helyiek úgy tartják, hogy ilyenkor a szellemek nyugtalankodni kezdenek és visszatérnek a földre. Ahhoz, hogy visszazökkenjen a harmónia, ételt és pénzt ajánlanak a halottaknak, ami elegendő a túlvilágon való boldoguláshoz.

Awuru Odo – Nigéria

Minden második esztendőben az elveszített barátok és családtagok fél évre visszatérnek az élők közé. Mielőtt újra a szellemvilágba távoznának, zenével, lakomával és maszkos felvonulással búcsúznak tőlük a helyiek.

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Különös temetkezési szokások: hamvasztás után űrutazás?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>