Hallottál már a Szent Patrik Napról?

Szent Patrik Nap, felvonulás lóherékbe burkolva
Szent Patrik Nap, felvonulás lóherékbe burkolva

Az írek legnagyobb ünnepe a világ egyre több pontján ad okot a bulizásra. De vajon honnan ered ez a szokás, pontosan mit is ünnepelnek ilyenkor? 

A legenda szerint Szent Patrik, Írország védőszentje az V. században élt. Püspökként nagy szerepet játszott a katolicizmus elterjesztésében, az akkori politeista kelta népesség megtérítésében. Az írek nemzeti szimbóluma, a lóhere is hozzá köthető. Állítólag ennek a leveleit használta a szentháromság tanainak bemutatására.

Szent Patrik Napja nemzeti ünnep lett

Írországban 1903 óta nemzeti ünnep Szent Patrik halálának évfordulója, március 17.-e. A gyakorlatban azonban inkább az ír diaszpóra számára volt fontos a megemlékezés. Éppen ezért a XX. században az Egyesült Államokban és Kanadában alakult ki nagyobb hagyománya a Szent Patrik napi parádénak.

Dublinban felvonulnak az ünneplők

A legnagyobb hűhóra azonban nem meglepő módon Dublinban számíthatunk. Az ír fővárosban már délelőtt tizenegykor elkezdődik a mulatság. A felvonulás a Parnell térről indul és zenével kísérve, bolyhos, zöld jelmezekkel menetel végig a belvárosban.

Lóherébe öltözött felvonulók Londonban is

Angliában ilyenkor szintén hatalmas a felhajtás. A három napos fesztiválra több mint százhuszonöt ezer ember kíváncsi a világ minden részéről. London utcáit és a Trafalgar teret ünneplő tömeg lepi el, egytől-egyig zöldbe öltözve és lóherékkel díszítve.

Az évek során azonban egyre több országban lett népszerű a Szent Patrik napi parádé, így ma már Budapesten is belefuthatunk egy talpig zöld felvonulásba. Bátran csatlakozzunk az ünneplőkhöz, mert garantáltan hangulatos és fesztelen ünneplésben lehet részünk már akkor is, ha elvegyülünk a vidám társaságban.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>