Hallottál már Helen Keller csodálatos életéről? Hihetetlen epizódokból állt.

Helen Keller
Helen Keller

Helen Keller 1880-ban született az Egyesül Államokban. Életének közel nyolcvannyolc éve alatt a történelem leghíresebb siket és vak személyisége vált belőle. Helen Keller ugyanis olyan nagy dolgokat vitt végbe, amikre sokan még egészségesen sem lennénk képesek. Első siket és vak emberként szerzett diplomát, miközben sikeres íróként, a fogyatékosok és a nők jogaiért küzdő aktivistaként tevékenykedett. Olvass tovább, és tudj meg többet Helen Keller lenyűgöző életéről!

Mark Twain barátságát élvezte

Helen Keller és Mark Twain 1985-ben találkoztak először egy New York-i ebéden. Az írónő úgy emlékszik vissza a találkozásra, mint egy beszélgetés, amikor valaki végre nem csodabogárként tekint rá, hanem egy olyan nőként, akinek a rendkívüli körülményeket sikerül kijátszania. A közös politikai nézeteik és egymás iránti rajongásuk végül örökre összekötötte őket.

… és Bell barátságát is

Alexander Graham Bell, a világhírű feltaláló felesége siket volt. Bell ezért iskolákat alapított halláskárosult gyerekeknek, valamint az őket tanító oktatók képzésével is foglalkozott. Helen Keller kommunikációját Annie Sullivan, Bell egykori mentoráltja fejlesztette. Mind a hárman szoros barátságot ápoltak életük végéig.

Szerelmes lett a titkárába

Peter Fagan Annie Sullivant helyettesítette 1916-ban. A munkakapcsolat azonban szerelmi viszonyba csapott át, a pár titokban eljegyezte egymást. Amikor azonban Helen Keller családjában fény derült a frigyre, Helen fogyatékossága miatt megtiltották a házasságot. Az írónő egész életében bánta, hogy nem házasodott meg. “Ha látnék, az első dolgom lenne, hogy férjhez menjek”, mondogatta gyakran.

Helen Keller

A szocialista párt tagja volt

Szélsőséges baloldali nézetei miatt még az FBI is nyomozást folytatott utána. Támogatta a munkások jogait, a szüfrazsett mozgalmakat és a születésszabályozást is.

A világ nyolcadik csodájának tartották

Helen Keller bár híres lett, írásai nem hoztak elég pénzt a konyhára. Éppen ezért Keller és Sullivan párosa útnak indult, hogy előadásokkal nyűgözzék le a közönséget. Ezek alatt Keller az életéről beszélt, amit Sullivan fordított le a nagyközönségnek, valamint kérdezz-felelekre is lehetőséget kaptak a résztvevők. A műsorokat úgy hirdették meg, mint Helen Keller, “a boldogság és optimizmus legfényesebb csillaga” és “a világ nyolcadik csodája”.

Bejárta a világot

Harminckilenc országban, Japántól Szíriáig, a legkülönbözőbb térségekben igyekezett felhívni az emberek figyelmét a fogyatékossággal élők problémáira. Útjai során Helen Keller elnököket és vezetőket győzött meg, orvosokat és oktatókat világosított fel. Saját példáján keresztül mutatta be a fogyatékos emberek életét és a bennük rejlő lehetőségeket, amik kibontakoztatásához elengedhetetlen a megfelelő gondozás.

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Amelia Earhart eltűnését ismerjük, de mit tudunk az életéről?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>