Hallottál már az erdőfürdőről? 6 ok, amiért próbáld ki!

Az erdőfürdő egészségre gyakorolt hatásai

Szeretsz szabadidődben a természetben sétálni? Akkor imádni fogod az erdőfürdőt is! Nyugi, a fürdőzéshez semmi köze, viszont remekül használhatod a stresszes, fárasztó hétköznapok ellenszereként. Ismerkedj meg a módszerrel és csodás hatásaival!

Mi is az erdőfürdő?

A fogalom eredetileg shinrin-yoku, vagyis forest bathing. Egy japán tudós, Qing Li nevéhez fűződik a koncepció, aki hosszasan vizsgálta az erdőben eltöltött idő egészségre gyakorolt hatásait (ezekre mindjárt kitérünk még). A shinrin-yoku nagyjából azt jelenti, hogy beszívni az erdő atmoszféráját, lényegében tehát egy tudatos erdei sétáról van szó.

De mitől lesz tudatos? Korábban írtunk már a mindfulness gyakorlatokról, ez is ilyen. Annyit kell tenned, hogy séta közben valóban jelen vagy: megfigyeled az illatokat, a színeket, a hangokat, hogy milyen érzés, ahogyan lépkedsz a talajon, ahogyan megfújja bőröd a szellő, stb.

Mit kapsz egy ilyen erdei sétától?

Sokkal többet, mint gondolnád! Azt bizonyára te is hallottad, hogy a természetben eltöltött idő remek stresszcsökkentő. A tanulmányok egész pontosan azt mutatják, hogy már csak egy fákat ábrázoló kép nézegetése is csökkenti a szervezetedben lévő cortisol mennyiségét – ez ugyebár a stresszhormonnak is nevezett hormon. Ez a hatás persze a természetben fokozódik, már 15 perc elég ahhoz, hogy eltűnjenek a negatív érzelmek, a stressz, a szorongás. 

Emellett az erdőfürdő aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ami nyugalmi állapotba teszi szervezeted. Hogy néz ez ki? Stressz esetén az “üss vagy fuss” ösztönért felelős szimpatikus idegrendszer kapcsol be: légzésed és szívverésed szaporább lesz, vérnyomásod megemelkedik, izmaid befeszülnek. A természetben nyugodtan sétálva éppen ennek az ellenkezője következik be: a szervezeted azt a jelet kapja az agytól, hogy minden rendben, nyugodt lehetsz: lelassul a légzésed, stabilizálódik a vérnyomásod és a szívverésed, izmaid ellazulnak. Te pedig ebből azt fogod érezni, hogy átjár a nyugalom.

Ez a kellemes nyugodt állapot azt is magával hozza, hogy felélénkülsz, sokkal frissebbnek érzed magad. Nem is kell ennél több egy hosszú, fárasztó munkával teli hét után!

Hogy tudod gyakorolni az erdőfürdőt?

Összvissz egy erdőre van szükséged hozzá, amiből hazánkban bőség van. A gyakorlás sokkal inkább a hogyan-on múlik, törekedj a tudatosságra sétád során:

  1. Halkítsd le és tedd el a telefonod a táskád mélyére!
  2. Engedd el a fejedben kavargó gondolatokat!
  3. Kapcsold be az érzékszerveid és összpontosíts a körülötted lévő környezetre!

Azért a hol kérdésében is adunk egy kis segítséget, korábbi cikkünkben szuper kirándulóhelyeket gyűjtöttünk össze:

Kevésbé ismert kirándulóhelyek, ahol tömeg nélkül élvezheted a tavaszt

Forrás: Greater Good Magazine