Hallottál már a 16/8-as diéta elképesztő hatékonyságáról?

A 16/8-as diéta egyre népszerűbb
A 16/8-as diéta egyre népszerűbb

Egy diéta, ami segít fogyni, zsírt éget, és közben számos betegség kockázatát csökkenti. A 16/8-as diéta pontosan ezt ígéri, népszerűsége pedig napról napra nő. De vajon tényleg hatásos? És hogyan működik? 

A 16/8-as diéta a köztes böjt egy fajtája

Ez azt jelenti, hogy felállítunk egy étkezési ablakot, aminek időkeretein belül szabad enni, azon kívül azonban nem. A legelterjedtebb ilyen köztes böjt a 16/8-as fogyókúra, tehát amikor egy 24 órás periódust 8 óra étkezésre és 16 óra koplalásra osztunk. Ezt nyugodtan alakíthatjuk úgy, hogy napirendünknek, aktivitásunknak leginkább megfeleljen.

Ennél fogva tehetjük az evést megengedő órákat 10 és este 6, de akár dél és este 8 óra közé is, ahogy jólesik. Az evést megengedő ablakot nem csak elhelyezkedésében, de szélességében is kontrollálhatjuk. Azaz személytől függően lecsökkenhet hat (18/6), vagy négy (20/4) órára.

Ketózis dózis

A 16/8-as diéta sikeressége abban rejlik, hogy a böjt időszak során kialakul-e a ketózis állapota. Ez akkor történhet meg, ha egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben viszünk be szénhidrátot. Ennek eredményeképp testünk a zsírtartalékokat kezdi el felhasználni az energiatermeléshez, ergo beindul a fogyás.

Ahhoz, hogy elérhesd a ketózis állapotát, arra is oda kell figyelned, hogy mit eszel. Ha túl sok szénhidrátot viszel be, hiába a koplalás, a szervezetednek nem lesz elég ideje arra, hogy lebontsa a glükózt és áttérjen a zsír felhasználására.

A ketózis diéta három alapszabálya

  • magas zsír
  • mérsékelt fehérje
  • alacsony szénhidrát bevitel

A 16/8 órás böjt és a ketózis diéta tehát remekül kiegészítik egymást.

További előnyök

A 16/8-as diéta nem csak a súlycsökkentésben játszik hatalmas szerepet, de egyéb, az egészségünkre jótékony hatásokkal is bír. Három-hat százalékkal csökkenti a vércukor szintet, míg az inzulinszint 20-30 százalékkal emelkedik. Ezáltal segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegség kialakulását.

Kutatások kimutatták a gyulladásokat jelző markerek redukálódását, amik egyébként krónikus betegségek megjelenéséért lehetnek felelősek. A patkányokon végzett kísérletek azt bizonyítják, hogy a böjtölő egyedek 36-83 százalékkal tovább élnek. Az élettartamon kívül az agyi aktivitásra is hatással van. Új idegsejtek képződtek, amik segíthetnek az Alzheimer-kór elkerülésében.

Tartsd észben azonban, hogy a 16/8-as diéta körüli kutatások meglehetősen újak, és még nem tesztelték embereken! Ezért nagyon fontos, hogy ha bármi rendelleneset észlelsz, keress fel egy táplálkozási tanácsadót! Cukorbetegeknek, szoptatós kismamáknak és kórosan sovány hölgyeknek pedig kifejezetten nem ajánlott ez a fajta diéta.

(D.R.)                                                                                    A cikk forrása itt és itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>