Hallottad már ezt a 15 érdekességet Skandináviáról?

Trondheim, Norvégia harmadik legnagyobb városa
Trondheim, Norvégia harmadik legnagyobb városa

Sokakat elrettent az ottani hideg és a drága élet, pedig megéri összespórolni a hűvös utazásra, mert lélegzetelállító csodák várnak ott az emberre. Íme, tizenöt kedvcsináló érdekesség. 

Skandinávia Észak-Európa egy részét jelenti, pontosabban Svédország, Norvégia és Dánia gyűjtőneve, de a magyar szóhasználatban gyakran Finnországot, Izlandot és a Feröer szigeteket is ide sorolják.

1.

Norvégia olajának köszönhetően a világ egyik leggazdagabb országa. Norvégia a hetedik legnagyobb olajexportőr, az üzemanyagárak ezen a vidéken mégis az egekben járnak.

2.

A finnek egyenesen megőrülnek a szaunákért. Több mint hárommillió szauna található Finnországban, így átlagosan minden háztartásra jut egy. Sok finn nő életet is itt ad gyermekének.

3.

Izlandon éjjel is süt a nap. Vannak napok az évben legalábbis, amikor huszonnégy órán át világos van. Ha több energiára és fényre van szükséged, megéri június tájékán meglátogatnod Skandinávia csodálatos szigetét.

4.

Dánia fővárosában, Koppenhágában több Michelin-csillagos étterem található, mint az összes skandináv városban együttvéve.

5.

Skandinávia imádja a kávét. Svédországban, Finnországban és Dániában kiemelkedően magas a kávéfogyasztók száma. Izlandon azonban másik koffeines ital, a Coca-Cola a menő.

6.

Skandinávia az a hely, ahol nyugodt szívvel élhetünk. A világ legkevésbé korruptabb országának Dániát tartják, Norvégiát pedig a legbékésebbnek.

7.

A svédeknek van egy semleges nemű névmásuk, a „hen”. Akkor használják, ha a nem ismeretlen vagy csak egyszerűen nem fontos. Kétség nem fér hozzá, hogy a nyelvészek számára is érdekes hely Skandinávia.

8.

Dánia vidámparkja, a Tivoli Gardens ihlette a Disneylandet. Egyébként a világ legidősebb vidámparkja is itt található. A dánok tudják, hogyan kell szórakozni.

9.

Izland mesebeli hely, nem csak lenyűgöző tájai miatt. Sok izlandi őszintén hisz a tündérekben és a szellemekben.

10.

Dánia fővárosában, Koppenhágában az emberek ötven százaléka biciklivel jár dolgozni vagy iskolába. Egyébként kétszer annyi bicikli található Dániában, mint autó. Itt az emberek szívükön viselik a környezetvédelmet.

11.

Izlandon körülbelül minden negyedik évben kitör egy vulkán.

12.

A finnek megünneplik a kudarcaikat. Minden év október 13-án boldogan emlékeznek vissza hibáikra, hiszen azokból levonva a tanulságokat csak okosabbak és bölcsebbek lettek.

13.

Dániában ötven kilométernél messzebbre nem kerülhetünk a tengertől.

14.

Izland a tiltások országa. Egészen 1989-ig illegális volt a sörivás. 2010 óta a sztriptíz bárok vannak betiltva. Aki pedig a McDonald’s ízeire vágyik, semmiképp se utazzon Skandinávia ezen területére, itt ugyanis egyetlen sárga emblémájú gyorséttermet sem talál majd.

15.

Utálod a szúnyogokat? Irány Izland, ott garantáltan nem találkozol velük.

Skandináv krimi ajánló, ha szeretnél rettegni

(M.F.)  A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>