Hálanapló és társai – Így tesz boldogabbá a hála gyakorlása

Vezess hálanaplót, a hála gyakorlása boldogabbá tesz

Mind teljes életre vágyunk, szeretnénk kiegyensúlyozottak és általánosan boldogok lenni. Éppen ezért a pozitív pszichológia nem csak a problémák megoldásával foglalkozik, hanem a boldogabb élet elérésével is. Középpontjában pedig a hála áll. A hála gyakorlása segít, hogy a világot szebbnek, az életed pedig jobbnak lásd. Egyszerű gyakorlatainkat Te is könnyen elsajátíthatod!

Miként lehetsz hálás?

A hála gyakorlásával kapcsolatban az elsődleges, hogy ne csak nagy – akár sorsfordító – dolgokra gondolj. Ne is csak olyanokra, amiket hangosan megköszönnél. Lehetsz hálás azért, mert csodás nyári idő van, mert megölel a párod, vagy mert pont elkapod az utolsó csokis sütit az irodai kantinban.

A fontos éppen az, hogy észrevedd magad körül az apró dolgokat, amikből feltöltődhetsz és amik által szebbnek láthatod a világot.

Az első gyakorlat tehát a tudatos keresés. Ha eddig csak úgy mentél munkába, hogy szinte vittek a lábaid és nem is figyeltél, most tudatosan nézd a környezeted. Keresd a szépet magad körül!

ad

Vezess hálanaplót! Ha nem is minden nap végén, de 2-3 naponta ülj le és szánj rá 5 percet, hogy átgondold a történteket. Szedj össze 5-10 dolgot, amiért a napokban hálát éreztél. Ha a naplóírás nem neked való, megpróbálkozhatsz vele más módon is. Keress elő például egy dekoratív vázát, és minden nap végén írj fel kis cetlikre valamit, amiért hálás vagy, majd dobd a vázába. Ezzel egyszerre lakásdíszt is készíthetsz, sőt, megfigyelheted, hogyan gyűlnek a cetlik: hogy milyen sok minden van az életedben, amiért hálás lehetsz.

Mondd ki hangosan! Annyira magától értetődőnek vesszük barátaink és családunk közelségét, hogy szinte eszünkbe sem jut megköszönni nekik, hogy vannak. Csak azt, hogy vannak, nem is kell tenniük semmit. Kezdd el most! Legközelebb, amikor egy közös program vagy egy jó beszélgetés során megtölti a szíved a hála, fejezd is ki szeretted felé. Legyen ez egy rendszeresen gyakorlat, szokd meg, hogy elmondod szeretteidnek, mennyire hálás vagy értük.

Próbálj ki mindfulness gyakorlatokat! A pozitív pszichológiai gyakorlatok sokaknak banálisnak tűnhetnek, mert általában időnk sincs ennyire befelé fordulni és magunkkal foglalkozni. Ha te is így vagy vele, kezdd azzal, hogy kicsit lassítasz. Próbálj ki hozzá mindfulness gyakorlatokat, ezek segítenek befelé koncentrálnod:

Ezek a mindfulness gyakorlatok segítenek, hogy boldogabb legyél

Milyen pozitív hatásai vannak a hála gyakorlásának?

Boldogabb leszel. Nem azért, mert az életed boldogabb lesz, hanem mert te szebbnek fogod látni a világot. Olyan, mintha felvennél egy szemüveget, amin keresztül mindig süt a Nap.

Egészségesebb leszel. A hála gyakorlása által a stresszt is könnyebben tudod kezelni, ami végeredményben rengeteg problémát spórol meg neked: fejfájás, gyomorfájás, emésztési problémák, álmatlanság – minden olyan tünetet, ami a stresszt jelzi.

Magabiztosabb leszel. Hogy láthatnád szebbnek a világot, amíg magaddal sem vagy jóban? A pozitív pszichológia segít kiegyensúlyozottabbá válnod, ami a mindennapok során a magabiztosságodon is meglátszik.

Pozitív idézetek nőknek, melyek napról napra motiválnak

Forrás: PositivePsychology, Forbes
Kiemelt kép forrása: People photo created by shurkin_son – www.freepik.com