A hajhullás 7 kevésbé ismert oka

A hajhullás mögött sokféle tényező állhat
A hajhullás mögött sokféle tényező állhat

Ijesztő lehet, amikor hajunktól hetente dugul el a lefolyó, hajkefénkből pedig egy maréknyi szálat tüntetünk el minden fésülködéskor. A leggyakoribb okok közé tartozik a vashiány, a különböző fejbőrgondok, a pajzsmirigyproblémák vagy a hormonváltozás. Na de mi a helyzet a kevésbé ismert tényezőkkel? 

1. Fizikai stressz

Átmeneti hajhullást szinte akármilyen fizikai stressz okozhat. Egy műtét vagy egy autóbaleset, esetleg az influenza is nem kívánt hajhullással járhat. „Amikor nehézség ér minket, sokkolódhat a hajcserénk természetes körforgása és felgyorsulhat a hullási szakasz” – mondja Marc Glashofer bőrgyógyász. A veszteség gyakran a trauma után három-hat hónappal jelentkezik. A jó hír az, hogy amint tested és lelked is gyógyulni kezd, a hajhullás is abbamarad.

2. Vitamin-túladagolás

Bizony ám, nem csak a vitaminhiány, de annak mértéktelen fogyasztása is lehet kiváltó ok. A túlzott A-vitamin fogyasztás szintén eredményezheti a hajhullást. A menopauza által érintett nők preferált napi A-vitamin mennyisége 800 mikrogramm. Ne lépjük túl a limitet, mert kártékony hatásokkal találkozhatunk!

3. Hajformázás

Az állandó hajgöndörítés, hajvasalás, különféle hajegyenesítő kezelések hosszútávon a hajhullás kiváltó okai lehetnek. Nem valami bíztató, ha ezek következményeként kezd el hullani a hajunk, ugyanis az említett tevékenységek hatást gyakorolnak a hajhagymákra is, így talán később sem nő vissza kedvelt hajkoronánk. A szakértők azt tanácsolják, hogy hetente csak egyszer formázzuk hajunkat forró eszközökkel, és mindig használjunk kondicionáló termékeket.

4. Proteinhiány

Ha nem fogyasztunk elegendő proteint, hullani kezdhet a hajunk. Mindenképp javasolt az étrend átalakítása, ha ez áll a probléma hátterében. A proteinadag csökkenése után két-három hónappal jelentkezik először a nem kívánt tünet. Fogyasszunk több halat, húst és tojást! A vegánoknak a zöldborsót, a chia magot és a tofut javasolják.

5. Drasztikus fogyás

A fizikai traumákat már említettük, sokan azonban talán nem tudják, hogy a drasztikus súlyvesztés is annak minősül. Ha rövid idő alatt adunk le kilókat jelentős mennyiségben, testünk hajhullással reagálhat. A koplalás miatt előfordulhat, hogy étrendünk nem elég változatos. Nem véletlen, hogy az étkezési zavaroknak, a bulimiának és az anorexiának is hajhullás az eredménye.

6. Policisztás ovárium szindróma

A PCOS a női- és férfi nemi hormonok egyensúlytalansága miatt alakul ki. Az androgén túltengés egyaránt vezethet súlygyarapodáshoz, terméketlenséghez és hajhulláshoz. A betegséggel mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

7. Antidepresszánsok

Középkorú nőknél mutatható ki legtöbbször depresszió, melynek eredményeként sokan antidepresszánsokat szednek. Ha a használt gyógyszer mellékhatásai között ott szerepel a hajhullás, hasznos konzultálni az orvossal, és elkezdeni más alternatívákat keresni.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>