Ha Thaiföldre mennél, tanulmányozd előtte az időjárást!

A thaiföldi időjárás területenként más
A thaiföldi időjárás területenként más

A thaiföldi időjárás kihívás elé állít, amikor az utazás időpontjáról döntesz. Ezért az első és legfontosabb lépés, hogy kiválaszd, hova is szeretnél menni pontosan. 

Az ország déli részén trópusi klíma uralkodik, így egész évben hasonló a hőmérséklet. Északon azonban a thaiföldi időjárás, pontosabban a monszun keresztbe tehet a nyugodt utazásnak. Az országra jellemző átlaghőmérséklet 18 és 35 fok között mozog. A legmelegebb áprilistól júniusig, míg a leghidegebb időszak decembertől februárig tart.

Monszun

Thaiföld délnyugati részén, májustól október elejéig tart a monszun időszak. Ilyenkor gyakoriak az esőzések, a levegő meleg és párás, naponta nagyjából hat órán át van fent a nap. Ebben az időszakban a nyugati régió tengerpartjait és Andaman partvidékét éri a legtöbb eső.

Az északkeleti monszun hűvös, száraz levegővel érkezik Thaiföld északi területeire (Chiang Mait is beleértve). Novembertől áprilisig felelős a leghidegebb hónapokért, amikor is a minimum hőmérséklet tizenhárom fok körül mozog, a maximum viszont elérheti a huszonkilenc fokot is.

Az ország déli csücskében szeptember és december között kell több esőre számítani. Ide tartoznak a kis szigetek is, úgymint Koh Samui és Koh Phangan. Jó hír a déli tengerpartra vágyóknak, hogy az év bármelyik részében elkerülhetik az esőt, ha inkább a keleti vagy a nyugati oldalt választják.

Bankok

Thaiföld fővárosába, Bankokba a hideg évszak alatt, november és február között érdemes ellátogatni. Ilyenkor már vége a monszun időszaknak, de még nincs elviselhetetlenül meleg. Nem úgy, mint márciustól júniusig, amikor is tikkasztó a hőség. Június közepétől áldásként érkezik az eső, a növények felélednek, és a por leül a levegőből. Monszun idején Bankokba utazni akár jó ötlet is lehet, ha kerülni akarjuk a nagy meleget és a tömeget. Azonban fel kell készülnünk, hogy a város nem rendelkezik megfelelő vízelvezetési stratégiával, ami gyakran vezet áradásokhoz a thaiföldi időjárás viszontagságai miatt.

Phuket

Thaiföld legnagyobb szigete az ország déli részén található. Itt a hőmérséklet mindig harminc fok körüli, de a főszezon novembertől márciusig tart. Ilyenkor tökéletes az idő a búvárkodáshoz és a mészkő szigetek közötti hajókázáshoz. Az év többi része kifejezetten párás, júliustól októberig pedig akár hetekig eshet egyhuzamban.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>

Hasznos nyaralási tippek, hogy nyugodt szívvel ki tudj kapcsolódni