Ha te is rosszul hallasz, érdekelhet egy forradalmi megoldás

A hallássérült embereknek telefonos applikáció segít
A hallássérült embereknek telefonos applikáció segít

Egy új applikáció, az AVA (Audio Visual Accessibility) reményt jelenthet a hallássérülteknek és nagyothallóknak. Az új megoldás lényege, hogy a társalgás alatt egy okostelefon képernyőjén azonnal megjelenik, amit a másik ember mond, így a hallássérültek reagálni tudnak az elhangzottakra. 

Jelenleg a világon több millió embert érint a halláskárosodás problémája, és az ezzel járó társadalmi kirekesztettség. Ennek leküzdésére fejlesztette ki Thibault Duchemin francia vállalkozó azt az okostelefonra és tabletre egyaránt letölthető applikációt, amely hatékony segítséget nyújthat a hallássérülteknek a társalgásban. (Thibault Duchemin előadása itt látható.)

A halláskárosodás kirekeszt a társadalomból

Thibault Duchemin maga is megtapasztalta a társadalmi szeparáció jelenségét, hiszen szülei és nővére is süketséggel küzdenek, így gyermekkorában rá hárult az a feladat, hogy hidat képezzen a családja és a társadalom közé. Egészen kiskora óta ő volt szülei tolmácsa az ügyintézések és társalgások során. Az ötlet csírája egy indiai úton született meg, amikor Új Delhiben, egy ottani segélyszervezet alapítója megkérdezte, milyen probléma az, amely annyira foglalkoztatja őt, hogy akár tíz évet is áldozna a megoldás megtalálására.

Európába visszatérve jött rá, hogy megoldást akar találni a halláskárosodást elszenvedők izolációjára. Mivel a beszélgetések alatt szájról csak az információk egynegyedét lehet könnyen olvasni, így óhatatlanul  – egy tolmács segítsége nélkül – süket vagy halláskárosult embertársaink hátrányba kerülnek. Ebből született az applikáció ötlete: egy beszélgetésben az okostelefon képernyőjén azonnal megjelennek az elhangzott mondatok.

A hallássérült begépeli a szöveget, a hang pedig elmondja

Az applikáció használata egyszerű: a letöltés után ki kell választani egy hangot, amelyik tolmácsolja, amit a hallássérült begépel. A társalgáskor a telefon mikrofonját a beszélgetőpartner felé kell fordítani és a telefon képernyőjén rögtön láthatóvá válik az elhangzott mondat. Erre kell begépelni a választ. A mondatok felismerésének és helyes alkalmazásának a hibaszázaléka 10 százalék körül mozog, vagyis az elhangzottak 90 százalékát felismeri és helyesen használja az alkalmazás.  iOs-re és Android-ra is letölthető az applikáció. Ingyenes, ha  valaki nem lépi túl a havi öt óra használatot, és 30 Euró (kb. 9000 Ft) havidíjat kell fizetni a szabad használatért. Thibault Duchemin a forradalmi alkalmazást 2016 végén, az Egyesült Államokban mutatta be, 2017 nyara óta pedig már Franciaországban is letölthető.

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>