Ha régóta nem sportoltál, adunk 7 tanácsot, hogyan kezdd újra

A sport szeretete elengedhetetlen, hogy újból edzeni kezdjünk
A sport szeretete elengedhetetlen, hogy újból edzeni kezdjünk

Télen sokkal könnyebben lassulunk le, és hagyunk fel az aktív életmóddal, de a tavasz közeledtével ennek a szokásnak erősen érezzük a hátrányait. A mozgásszegény életmód meglátszik az alakunkon, amely frusztrál minket, ahogyan a téli ruhákat tavaszira cseréljük.

Akár évek óta nem sportoltál, akár csak a téli lustálkodásból szeretnél kikeveredni és fittebben nekikezdeni a tavasznak, fogadd meg a tanácsainkat, hogy könnyebben vedd az akadályokat!

1. Tűzz ki konkrét célokat!

A célok kitűzése kulcsfontosságú a sikerhez vezető úton. A célok kitűzésének és megvalósításának egyik legjobb módja az úgynevezett SMART technika, amelyről itt írtunk. Ez a legfontosabb, amit meg kell tenned, ha most állsz neki a sportolásnak. Legyen konkrét a célod, amelyet az új szokás kialakításával megvalósítani szeretnél.

2. Oszd meg másokkal a céljaidat!

Az új, sportos céljaidnak a megosztása családtagokkal és barátokkal elősegíti, hogy gyorsabban sikert érj el. Még az is elképzelhető, hogy ők is csatlakoznak hozzád, amely további plusz erőt adhat.

3. Alakítsd ki az edzésprogramodat!

Miután kitűzted és megosztottad a céljaidat, a következő lépés az edzésprogram kialakítása. Írd le, hogy pontosan mit szeretnél sportolni, mennyi időt szánsz egy edzésre és milyen gyakorisággal szeretnél edzeni! Ha van konkrét terved, az sokkal jobban motivál. Az edzés ütemezésének kiegyensúlyozottnak kell lennie, ezért fontos, hogy legyenek benne kardió- és erősítő gyakorlatok is. Ne feledkezz meg a nyújtásról sem! Arról, hogy miért hasznos a nőknek az erősítő edzés, itt írtunk korábban.

4. Próbálj meg minden nap egy kicsit is mozogni!

Ne arra gondolj, hogy mennyire elfoglalt vagy, hanem arra, hogy minden nap szükséged van egy kis mozgásra. Ennek nem kell feltétlenül mindennap megerőltető edzésnek lennie, a lényeg, hogy mozogj egy picit. Ez lehet annyi, hogy egyre többször sétálsz be a munkahelyedre, vagy lift helyett lépcsőzöl egy emeletet. Mindegy milyen formáját választod, a lényeg, hogy kezdj el minél aktívabb életet élni, amelyekkel kiegészítheted a többi edzésformát is!

5. Jutalmazd meg magad apró ajándékokkal!

Egy új szokás kialakítása sok erőfeszítésünkbe kerül, ezért nagyon fontos, hogy kicsit könnyebbé tegyük a megpróbáltatásokat. Ennek nagyon jó formája, ha ebben a helyzetben apró, számunkra örömet okozó ajándékkal lepjük meg magunkat. A jutalmazás segít abban, hogy motiváltak maradhassunk a céljainkat illetően.

6. Fektess nagy hangsúlyt az egészséges táplálkozásra!

A szakértők is úgy tartják, hogy az egészséges testsúly aránya 80 százalékban a táplálkozáson múlik, míg csak 20 százalékban felelős érte a sportolás. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne tartsd fontosnak a testmozgást, hanem azt, hogy mellette fordíts ugyanígy energiát az étkezésre!  Az egészséges táplálkozásnak köszönhetően hatékonyabban és több energiával tudod majd magad belevetni a sportolásba is.

7. Ne egyél lefekvés előtt!

Biztosan sokszor hallottad már, hogy ha fogyni szeretnél, akkor ne egyél este 6 óra után. Nos, mi nem ezt tanácsoljuk, hanem azt, hogy körülbelül 2-3 órával lefekvés előtt már ne egyél! Ennek köszönhetően jobban alszol majd, mert a késői falatozások megzavarhatják az alvási ritmusodat.

Reméljük, ezek a tanácsok segítenek majd abban, hogy ezt az egészséges új szokást sikerrel kivitelezhesd!

(H.N.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>