Ha melegebb éghajlatra vágysz, irány Ázsia!

Ázsia kiváló téli úti cél
Ázsia kiváló téli úti cél

Ázsia rengeteg meglepetést tartogat a téli hónapokban. A Távol-Keleten, Kínában, Koreában és Japánban hideggel és hóval találkozhatsz, ahogy itthon. Ellenben hihetetlen hangulatban élheted át a karácsonyi ünnepeket. Amennyiben melegebb éghajlatra vágysz, Délkelet-Ázsiában a helyed! Thaiföld, Vietnám vagy Kambodzsa tökéletes úti cél, hogy elmenekülj a hidegből. 

India

Ázsia ezen részén már októberben vége a monszun időszaknak. A népfényre áhítozó turisták ilyenkor kezdenek el újra az országba szállingózni. India északi részén, a Himalaya lábánál azonban még szükségünk lesz télikabátra. Amennyiben inkább papucsra váltanánk a síbakancsunkat, irány dél! Az itteni strandok például Goán, decemberben kezdenek megtelni a karácsonyi ünnepségre érkező tömeggel.

Kína, Korea és Japán

Mivel hatalmas kiterjedésű és földrajzilag változatos országokról beszélünk, még így is lehetséges olyan úti célt találni, ahol szép az idő. Okinawa és néhány környező kis sziget például egész évben kellemes időjárással kecsegtet. Ennek ellenére Ázsia ezen szegletében érdemes felkészülni a fagyos hidegre és szélre, különösen a hegyvidékeken.

Délkelet-Ázsia

Amíg Ázsia keleti részén fagyos hideg vár minket, délkeleten meleg és ragyogó napsütés. Érdemes a téli hónapokban Thaiföldre utazni, még mielőtt a monszun és a magas páratartalom megérkezik. Délebben, Inidonézia és Malayzia magasságában már ilyenkor is az esős évszak az uralkodó. Ennek ellenére néhány úti cél, mint például Bali, az év minden napján népszerű nyaralóhely.

Január a tökéletes hónap a kambodzsai Angkor Wat meglátogatásához. Sajnos tömegre kell számítani, de még mindig elviselhetőbb, mint a márciusra jellemző iszonyatos pára.

A Vietnám északi részébe látogatók pedig jobb, ha felkészülnek a hidegre. Bár Ázsia ezen része jellemzősen meleg télen, ez alól kivételt képez Hanoi és Ha Long Bay környéke.

Sri Lanka

Sri Lanka kis méretéhez képest, egyedülálló módon két monszun időszakkal is büszkélkedhet. Amíg a sziget déli része télen száraz, addig az északin esős évszak uralkodik. A téli hónapokban van a legnagyobb esélyünk bálnát látni, és zavartalanul élvezni a gyönyörű, déli strandokat.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>