Ha még nem hallottál Annie Leibovitzról, most megismerheted a fotósok királynőjét!

Annie Leibovitz
Annie Leibovitz

Anna-Lou Leibovitz néven született 1949. október 2-án, a Connecticut állambeli Westburyben. Az Egyesült Államokat túlnőve, hamar világhírre tett szert ikonikus fotóinak köszönhetően. Annie Leibovitz portréi egyediek, drámaiságot és stílust hordoznak. Az éles fókusz és az erős megvilágítás pedig már-már a leghíresebb női fotós védjegyévé vált. Íme, egy összeállítása művész életéről, a legenda születéséről.

A karrier kezdete

Annie egy katona édesapa és egy táncos édesanya szerelméből született. A család a Fülöp-szigeteken élt, amikor 1967-ben Annie felvételt nyert egy San Francisco-i művészeti intézetbe. Festőnek tanult, miközben esti iskolán a fotográfus szakot végezte. A fényképészet hamar beszippantotta, és tehetsége is gyorsan megmutatkozott. 1970-ben még diákként készítette első címlapfotóját az ikonikus Rolling Stone magazinnak, John Lennonról.

Annie Leibovitz és a Rolling Stones

Három évvel később már a kiadvány vezető fotográfusaként dolgozott, és elkötelezetten követte a kor zenei változásait. 1975-ben, menedzsere figyelmeztetésének ellenére féléves turnéra indult a Rolling Stones-szal.

Annie Leibovitz megpróbált minél közelebb kerülni alanyaihoz, hogy a legőszintébb képek készülhessenek róluk. Ezért azonban nagy árat kellett fizetnie. Rászokott a kábítószerre, nyolc évig küszködött kokain-függőséggel. Ebből a korszakból a leghíresebb képén szintén John Lennon látható, ezúttal feleségével, Yoko Onoval. A fotó Lennon halálának napján készült, néhány órával azelőtt, hogy lelőtték.

http://foreverseen.photo/wp-content/uploads/2015/03/Annie-Leibovitz-first-cover-for-rolling-stones-magazine-January-1971-and-famous-Rolling-Stones-cover-of-John-Lennon-and-Yoko-Ono.jpg
http://foreverseen.photo

Újra tisztán

1983 sorsfordító év volt Annie Leibovitz életében. Képeivel végig turnézta Európát és az Egyesült Államokat. Könyve, a Photographs best sellerré vált. Ugyanebben az évben a Vanity Fairhez szerződött, ahol kiszélesedett az érdeklődése, látóköre még nagyobbra nyílt. Filmsztárokat, sportolókat és politikusokat kezdett fotózni, az önmagához hű, rendhagyó stílusában.

A kilencvenes évek

1991-ben első nőként és második élő emberként saját fotókiállítást rendezhetett a washingtoni National Portrait Gallery-ben. A kiállítás kísérőjeként jelentette meg második könyvét Photographs: Annie Leibovitz 1970-1990 címmel.

1999-ben szeretőjével, Susan Sontaggal közös munkájának eredményeképp megszületett a Women (Nők) című fotógyűjteménye.

Az élő legenda

Annie Leibovitz munkássága nem mindennapi nyomot hagyott a fényképészet és a popkultúra történelmében. Életéről testvére, Barbara készített dokumentumfilmet Annie Leibovitz: Élet egy fényképezőgép mögött címmel.

Ebben a gyűjtésben hosszan böngészhetünk Annie Leibovitz képei között >>

(D.R.)  A cikk forrás itt >>

Vagyok, aki vagyok! Mit tanulhatunk a szépségről száz év után?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>