Ha a legszebb trópusi szigetre vágysz, utazz Balira!

Bali szigetén érdemes kipróbálni a helyi termelők kínálatát
Bali szigetén érdemes kipróbálni a helyi termelők kínálatát

Bali ezer arca a legkülönfélébb utazók igényeit is könnyen kielégíti. A hétköznapok fáradalmait mesés tengerpartokon, elérhető árú luxus apartmanokban pihenhetjük ki. Ha azonban aktív kikapcsolódásra vágyunk, szörf paradicsomok és kalandos túra útvonalak várnak minket. 

Hogyan hat a vulkánkitörés Bali szigetére?

Azok is jól járnak, akik a spirituális feltöltődés reményében látogatnak a szigetre, hiszen rengeteg jóga és meditációs kurzus közül válogathatnak. Most azonban nézzük, mit érdemes tudni azoknak, akiket a puszta kíváncsiság hajt e trópusi sziget felfedezésére!

Lépten-nyomon kultúra

Indonézia jellemzően muszlim lakossága alól kivételt jelentenek a balinézek, a sziget ugyanis az ország hindu kisebbségének ad otthont. Bali nem véletlenül kapta az istenek szigete elnevezést, hiszen nincs olyan csücske, amit ne járna át a vallásos misztikum.

Az utakat szentélyek szegélyezik, és szinte minden nap belefuthatunk egy-egy szertartásba, ceremóniába. Fontos, hogy figyeljünk, hová lépünk, mivel könnyen magunkra haragíthatjuk az isteneket, ha véletlenül felrúgjuk a nekik kikészített ajándék kosárkákat.

Ahhoz, hogy mi is részesei lehessünk a spirituális Bali élménynek, érdemes ellátogatni a sziget egyik legősibb és legszentebb pontjára, a Lempuyang templomhoz, amit a helyiek a mennyország kapujaként tisztelnek.

Bali rizsteraszai látványosságnak sem utolsók
Bali rizsteraszai látványosságnak sem utolsók

A természet lágy ölén

Bali méltán híres lélegzetelállító rizsteraszairól. Ubudból, a kulturális fővárosból könnyen megközelíthetők Payangan rizsföldjei, északabbra pedig az UNESCO Világörökségi helyszíne, Jatiluwih végtelen zöld teraszaiban gyönyörködhetünk. Amennyiben a vízesések szerelmesei vagyunk, akár több hetes túrát is tervezhetünk a legszebb és legkülönfélébb zuhatagok felfedezésére. Ezt azonban érdemes az esős évszakra időzíteni, hiszen ilyenkor garantáltan bővizűek a patakok és burjánzó a növényzet.

Terülj, terülj asztalkám!

Ha igazán autentikus élményre vágyunk, messze kerüljük el az elegáns éttermeket! Helyettük bátran kipróbálhatjuk az utcai árusokat! Lehetőség szerint olyat keressünk, ahol sok a helyi, akár gyerekekkel, így biztosak lehetünk benne, hogy megbízható eledel kerül a tányérunkra.

A kisebb bódék általában csak egyfajta ételt árulnak, például levest, valamilyen rizses vagy tésztás egytálételt. Érdemes a desszerteket is kipróbálni, kis kocsikból szerezhetünk be cukrozott, rántott banán csíkokat, vagy éppen zöldbabkrémmel töltött gombócokat. A Bali kopi, azaz a helyi kávé pedig tökéletes lezárása az indonéz gasztronómiába tett kirándulásunknak.

Dávid Rebeka

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>