Ha fitten akarsz élni, kezdd el megérteni a tested igényeit!

Fitten élni 50 fölött sem lehetetlen
Fitten élni 50 fölött sem lehetetlen

A legtöbben elkezdünk kicsit visszavenni az aktív életmódból, ahogyan idősödünk.  Sokan azt érezzük, hogy megérdemeljük végre a pihenést a több évtizedes munka után. Pedig ez a gondolkodás többet árt, mint használ. A szakemberek szerint a nyugdíjas évek közeledtével is érdemes fitten élnünk. 

Csökken az izomtömeg

“Az öregedés egyik meghatározó eleme az izomtömeg elvesztése” – magyarázza egy brit egészségügyi és fitness oktató. “Az izmot az öregedés természetes részeként veszítjük el, lelassul az anyagcserénk is, ami súlygyarapodást eredményez. Az izomtömeg csökkenése végül fizikailag és szellemileg is gyengébbé tesz minket.

Lélektani oka van a kevesebb testmozgásnak

Pedig számtalan kutatás bebizonyította, hogy az 50-es, 60-as és a 70-es éveinkben végzett testmozgás számtalan előnnyel jár. Egyrészt növeli a fizikai erőnlétet, de javíthatja az alvás minőségét, a kognitív funkciókat, és segít megelőzni a betegségeket is. De akkor miért nincs több idős ember az edzőtermekben és a fitness órákon, és miért nem élnek fitten az idősebb emberek?

“A probléma egy része pszichológiai eredetű” – állítja a fitness oktató. “Ahogy az emberek nyugdíjba vonulnak, úgy gondolják, hogy keményen dolgoztak egész életükben, most pedig itt az ideje, hogy többet pihenjenek” – teszi hozzá. Bár a sérülés veszélye nagyobb ebben a korban, az ízületek is törékenyebbek, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet fitt és aktív életmódot folytatni.

A fizikai terhelés szellemi erősödést is hoz

Az idősebbek esetében a fizikai aktivitás hatására ugyanolyan mentális előnyök tapasztalhatók, mint például a stressz, a szorongás és a depresszió csökkenése, amely gyakran kapcsolódik a nyugdíj utáni unalomhoz. Azok az emberek, akik hirtelen sok szabadidővel rendelkeznek, gyakran úgy érzik, mintha elvesztenék az életük célját.  Pedig ezek könnyen elkerülhetők, ha egy kicsit odafigyelünk az életmódunkra. Az alábbi tippek segítenek abban, hogy minél könnyebben tarthasd fitten magad 50 fölött is.

Melegíts be megfelelően!

Több időt vesz igénybe, hogy az izmok megfelelően bemelegedjenek, ahogy idősebb vagy, de mindig tarts egy ötperces felkészítő részt, mielőtt nekilátsz az edzésnek!

Eddz változatosan!

Rendszeresen változtasd meg a sportolási szokásaidat, kombináld a gyakorlatokat és az intenzitásukat!

Ne legyen túl rövid az edzés!

Legalább húsz percet kell edzeni ahhoz, hogy az előnyöket is élvezhesd, ezért kezdd el húsz perccel, majd szépen, folyamatosan növeld ezt az időintervallumot!

Mérd és jegyezd fel az eredményeidet!

Vezess edzési naplót, amelyben felírod, hogy mikor, mit és mennyit edzettél! Ezután ne felejtsd el nyomon követni, hogy honnan hova jutottál!

Légy büszke magadra!

Az egyik legfontosabb, hogy legyél büszke magadra, amiért odafigyelsz az egészségedre és az alakodra!

(H.N.)

A cikk forrása itt >>