Ha ezeket felismered magadon, érzelmileg és mentálisan is kimerültél

Az érzelmi és mentális kimerültség testi tünetekben is megmutatkozik
Az érzelmi és mentális kimerültség testi tünetekben is megmutatkozik

Az érzelmi hullámvasúton való zötykölődés, melyet életnek hívunk, igencsak kimerítő olykor. Egyik pillanatban magasan szárnyalunk, míg a másikban már a mélybe zuhanunk. Lássuk, hogyan ismerhető fel az érzelmi és mentális kimerültség!

Ha felismered magadon az alábbi jeleket, akkor nagy valószínűséggel érzelmileg és mentálisan is kimerült vagy.  Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy visszalépj párat, és pihenj.

1. Minden és mindenki irritál

Telnek-múlnak a napok és te csak egyre reménytelenebbül érzed magadat. A külvilág csak idegesít, mindenkiben csak a negatívat látod. Ne emészd magad, mind éreztünk már így! A mentális és érzelmi kimerültség természetes velejárója, hogy elegünk van másokból. Egy darabig törődj inkább magaddal, építgesd inkább magadat!

2. Motiválatlan vagy

Úgy érzed, képtelen vagy a munkára, az előrelépésre. Küszködsz a motiváció megtalálásával, már a régi céljaid sem tartják benned a lelket. Ha így érzel, semmiképpen se hajtsd túl magadat! A motiváció nélküli munka csak felerősíti majd az érzelmi és mentális kimerültséget.

3. Gyakoriak a dühkitöréseid

ad

A mentális és érzelmi kimerültség miatt egyre stresszesebb és stresszesebb vagy. A kirohanásaid már-már mindennapossá válnak, és nagyon nehezen lelsz békére. Ne aggódj, és ne félj, csak tölts időt magaddal, és hagyd begyógyulni a sebeidet!

4. Nem alszol jól

Álmatlan éjszakáid vannak, nem jön álom a szemedre, és az éjszaka közepén többször is felkelsz. A nyugtalan éjszakák bizony a mentális és érzelmi kimerültség jelei is lehetnek.

5. Semmiségeken is felkapod a vizet

Sokkal érzékenyebb vagy, mint általában lenni szoktál, ennek köszönhetően pedig mindenen könnyen felkapod a vizet. A legabszurdabb helyzetekben is képes vagy elsírni magadat, minden apróság felizgat.

6. Szédelegsz és hányingered van

A mentális és érzelmi kimerültség egyik legvészjóslóbb tünete az állandó hányinger és szédülés. Ha már ideáig jutottál, az azt jelenti, hogy mentális állapotod a fizikai egészségedre is kihat, így mindenképpen le kell lassítanod. Vedd kezedbe az irányítást!

7. Bármikor tudnál sírni

A mentális és érzelmi kimerültség hatására a legfurcsább helyzetekben is képesek könnyek szökni a szemedbe. Hiperérzékeny leszel, és egy ártatlan vicc, vagy akár egy futó gondolat is megríkathat. A jelenség nem meglepő, hiszen testünk és lelkünk egyaránt sírással próbál könnyíteni az őt érő terheken.

8. Semlegesen érzed magadat

Miután eltelik egy kis idő, egyre inkább azt érzed, hogy gyakorlatilag nem is érzel semmit. Semlegesen állsz mindenhez és mindenkihez, ami téged körülvesz. Ebben a szakaszban vesztesz el minden maradék reményt is. Ha eljutsz idáig, mindenképpen ideje segítségért fordulnod valakihez.

(M.F.) A cikk forrása itt >>

Kell pszichológus vagy sem? És mire jó egy pszichológus?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>