Ha érdekel a feminizmus, ezeket a könyveket ajánljuk

Feminizmus
Feminizmus

Bemutatjuk a legfontosabb feminista könyveket, a feminizmus első hullámától kezdve egészen napjainkig. A kötetek segítenek megérteni a női egyenjogúság kialakulásának lépéseit és a körülötte kialakult vitákat. 

Simone de Beauvoir: A második nem (1949)

A második nem a feminizmus filozófiájának alapműve. A nőket érintő és megosztó témákat tárgyalja, úgymint család, munka, prostitúció, abortusz vagy a női alárendeltség. A mai napig kulcsfontosságú könyv a feminista gondolkodás kialakításában.

Betty Friedan: A női misztikum (1963)

Ez a könyv gerjesztette a feminizmus második hullámának kirobbanását. Megítélése szerint “a névtelen probléma” valójában az önmegvalósítás hiánya a nők életében. Minden, amit a nők tettek, az otthon körül forgott és magától értetődött. A női misztikum vitatja és szembeszáll az eszmével, miszerint a nők neme határozza meg a sorsukat.

Germnaine Greer: A kasztrált nő (1970)

Greer valódi tabudöntő, provokatív, feminista punk. Könyvében arra buzdítja a nőket, hogy vetkőzzenek le minden férfiak által előírt normát, beleértve a monogámiát. Még azt is ajánlja a nőknek, hogy kóstolják meg saját menstruációs vérüket. A könyv magába foglalja a hetvenes évek lázadását, miközben örök érvényű állításokat fogalmaz meg.

Bell Hooks: Hát én nem vagyok nő? A fekete nők és a feminizmus (1981)

A könyv az afroamerikai nők gazdasági, szociális és szexuális helyzetével foglalkozik. Rávilágít a színes bőrű és alacsonyabb társadalmi osztályba tartozó nőket érintő problémákra. Felszólal azokért, akiknek nem hallani a hangjukat, ezzel a mai napig mozgalmakat inspirálva.

Naomi Wolf: A szépség kultusza (1990)

A szépség kultusza taglalja a szomorú igazságot, miszerint mindegy, hogy egy nő mennyire okos, vicces és energikus, elégedetlen a testével. Wolf elemzése a női elnyomásról és a megfelelési kényszerről máig fájóan releváns.

Roxane Gay: Rossz feminista (2014)

A feminizmus negyedik hullámának klasszikusa. Magába foglalja a faj, a súly, a szex, a nem, az erőszak és a popkultúra kérdéskörét is. Bár Gay szabad szájú stílusa megtévesztő lehet, a könyv központi üzenetén nem változtat: ellentmondásos világunkban hasznosabb egy kifejező és elkötelezett modern feminista, mint egy mereven  engedelmes.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>