Ha egészséges szemet szeretnél, fogadd meg ezt a 6 tanácsot!

Az egészséges szem odafigyelést igényel
Az egészséges szem odafigyelést igényel

A szem a lélek tükre és emellett kulcsfontosságú része az általános közérzetünknek. Ha a látásod eddig tökéletes volt, akkor is érdemes megfogadnod néhány tanácsot annak érdekében, hogy továbbra is egészséges látásnak örvendj. Szerencsére mi magunk is sokat tehetünk az egészséges szemekért, sok károsodás megakadályozható. 

“Sok mindennapi tevékenység és szokás növeli a szemkárosodás kockázatát” – mondja James Tsai, egy amerikai szemészeti intézet vezetője. Pedig vannak olyan hétköznapi módszerek, amelyeket minden életkorban alkalmazni lehet a szemek hosszútávú egészségért. Nézzük, melyek ezek!

1. Viselj napszemüveget a szabadban!

Hiszed vagy sem, a nap káros hatásai nemcsak a bőrön jelentkeznek. Ahogyan az UV-károsodás felhalmozódik a bőrön, ugyanez történik meg a szem felületén is. Ez komoly veszélyeket jelent a szemre nézve, egészen a látás elhomályosulásától a szem körüli bőrrák kialakulásának megnövekedett kockázatáig. Az UVA és UVB védelemmel ellátott objektívek csökkentik ezeket a kockázatokat. (A polarizált lencsék csökkentik a vakító fényt, de nem nyújtanak további védelmet.)

2. Mindig tiszta kézzel nyúlj a szemedhez!

Elsőre egyértelműnek tűnhet, de könnyen elfeledkezünk arról, hogy a szemünk is egy nagyon érzékeny felület, éppen ezért csak tiszta kézzel szabad hozzányúlni. Ez vonatkozik arra is, amikor napközben csak megdörzsöljük a szemünket, de különösen arra, amikor kontaktlencsét helyezünk fel vagy távolítunk el. Sajnos a kontaktlencsét viselők 90 százaléka teszi ki magát fertőzésnek, és ez gyakran a szaruhártya gyulladásához vezet. Bizonyos fertőzések komolyan károsíthatják a szemet, akár rövid és hosszú távon is.

3. Részesítsd előnyben a szemüveget!

Az előző tanács kiegészítéseként szolgál, ugyanis a kontaktlencsék úgy viselkednek, mint fertőzést felszívó szivacsok. Minden 500 kontaktlencse használó közül legalább egy évente súlyos fertőzést kap. Ezért amikor csak lehet, részesítsd előnyben a szemüveget!

4. Vizsgáltasd meg a szemedet!

Negyven éves kor felett ajánlott szemvizsgálatra elmenni, ugyanis ahogy idősödünk, úgy változik a szemünk egészsége is. Például, ha fennáll a cukorbetegség vagy magas vérnyomás kockázata, akkor mindkettő növeli a látásproblémák kockázatát is. Továbbá az is előfordulhat, hogy ha szemüvegesek vagyunk, akkor a dioptrián is változtatnunk kell. Ezek kiderítéséhez orvosi vizsgálat szükséges.

5. Ne dörzsöld a szemedet!

Az erőteljes dörzsölés nagyobb károkat okozhat, mint amekkora megkönnyebbülést. A dörzsölés helyett inkább a dörzsölés okára fókuszáljunk! Ha kell, akkor nyugtató szemcseppet használjunk, és vizsgáltassuk ki magunkat! A fájdalom vagy a dörzsölés oka gyakran a szemszárazság, amelyet speciális szemcseppel kell kezelni.

6. Használd a 20-20-20-as szabályt!

Mostanra hozzátartozik a világunkhoz, hogy különböző képernyőket nézünk, legyen akár televízió vagy számítógép. A modern életmódunk a szemünket is megviseli. A károsodások csökkentése érdekében érdemes az úgynevezett 20-20-20-as szabályt alkalmazni, azaz 20 percenként tarts 20 másodperces szünetet, és eközben nézz el 20 méter távolságba!

(H.N.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Mit együnk, hogy a szemünk egészséges legyen?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>