Gyors egytálételek, amelyek időt spórolnak a leterhelt háziasszonynak

A gyors egytálételek a család kedvencei lehetnek
A gyors egytálételek a család kedvencei lehetnek

A hideg estéken nincs is jobb, mint a gőzölgő vacsora mellett bámulni ki az ablakon. Főleg, ha a fogás még finom, és nem kellett vele sokat vacakolni. A gyors egytálételek nagy terhet vesznek le a vállunkról. Időt spórolunk, és a család is elégedetten áll fel az asztaltól. Íme, néhány tipp, melyek azok a gyors egytálételek, amik garantáltan sikert aratnak majd!

Csirkecomb borsóval, articsókával és burgonyával

www.countryliving.comHozzávalók

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 csirkecomb
  • 2 teáskanál koriandermag
  • kóser só (ez színtiszta nátrium-kloridot jelent)
  • őrölt feketebors
  • ⅓ pohár száraz fehérbor
  • ⅓ pohár csirke alaplé
  • fél kiló kis szemű krumpli
  • 3 csík citromhéj
  • 1 articsóka konzerv, lecsöpögtetve, félbevágva
  • 1 pohár friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál menta

Elkészítés

  • A gyors egytálételek még hamarabb elkészülnek, ha nem felejtjük el előmelegíteni a sütőt. Ez esetben éppen 180 fokra.
  • A főzőedényben forrósítsuk fel az olívaolajat, amibe aztán jöhetnek a sóval, borssal, koriander maggal fűszerezett csirkecombok. Oldalanként 6-8 percig pirítsuk a combokat, amíg aranybarnára nem sül a bőrük. Az elkészült húst vegyük ki egy tányérra.
  • Öntsük a fehérbort a főzőedénybe, és egy-két percig melegítsük, amíg szirupos nem lesz. Adjuk hozzá az alaplevet, a citromhéjat és a burgonyát, majd forraljuk össze.
  • Tegyük rá a csirkét, fedjük le az edényt és helyezzük a sütőbe. Süssük nagyjából 40 percig, amíg a krumpli és a hús át nem sül.
  • Ezek után hozzáadhatjuk a borsót és az articsókát, hogy további tíz percig fedél nélkül süssük.
  • Vegyük ki a sütőből, locsoljuk meg a vajjal, és tálalás előtt szórjuk meg mentával.

Kukoricás-sonkás rizottó

www.countryliving.comHozzávalók

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy mogyoróhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ½ bögre rizs
  • ¾ bögre fehérbor
  • kóser só (ez színtiszta nátrium-kloridot jelent)
  • frissen őrölt feketebors
  • 4 bögre csirke alaplé
  • 2 pohár kukorica
  • 230 g füstölt sonka
  • 120 g chedár sajt
  • ¼ bögre metélőhagyma

Elkészítés

  • Az egyszerű és gyors egytálételek nem igényelnek fél óránál sokkal több időt, ahogyan ez a rizottó sem. Közepes lángon melegítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a mogyoróhagymát megpuhulni.
  • Ezek után pirítsuk le rajta a rizst, majd jöhet a fehérbor és a fűszerek.
  • Ha már a rizs felszívta a fehérbort, öntsünk egy bögre alaplevet hozzá. Amikor ezt is felszívta, ismételjük meg a műveletet kétszer.
  • A negyedik pohárnál mehet bele a kukorica és a sonka is.
  • Vegyük le az edényt a lángról, és tegyük hozzá a sajtot, majd a metélőhagymát is.
  • Tetejére szórt metélőhagymával azonnal tálalható.

A legegyszerűbb lasagna

www.countryliving.comHozzávalók

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3 pár kolbászka
  • 1 konzerv hámozott paradicsom
  • 1 konzerv
  • 1 konzerv paradicsomszósz
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • ½ teáskanál fokhagymapor
  • ½ teáskanál szárított paprika
  • 230 g farfalle tészta
  • só, bors
  • 1 pohár mozzarella
  • ¼ frissen reszelt parmezán
  • 1 pohár ricotta
  • 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem

Elkészítés

  • Ki gondolta volna, hogy a lasagna is helyet kap a gyors egytálételek között? Ez az elkészítési módja épp olyan finom, bár hagyományosnak nem mondható.
  • Először is a főzőedényt közepes lángra helyezzük, a kolbászkákat az olívaolajon megbarnítjuk.
  • Ezután jöhet a paradicsom és a paradicsomszósz, a fűszerekkel együtt.
  • Adjuk hozzá a tésztát, két pohár vízzel. Forraljuk fel, majd nagyjából tizenöt percig főzzük készre a tésztát.
  • Vegyük le az edényt a lángról, keverjük bele a mozzarellát és a parmezánt. A tetejére kanalazzuk a ricottát.
  • Petrezselyemmel meghintve azonnal tálalhatjuk.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Mi mindenre jó a citromhéj? Kisebb csodákra képes a mindennapokban

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>