Gyenge volna, aki elsírja magát egy érzelmes filmen?

Egy filmen sírni nem a gyengeség jele
Egy filmen sírni nem a gyengeség jele

Egész életünkben azt sugallja a környezetünk, hogy ne mutassuk ki az érzéseinket, óva intenek, nehogy túl sérülékenyeknek láttassuk magunkat. A sírás a gyengeség jele! – szajkózzák körülöttünk. Valójában a sírás azonban testünk válasza az erős fájdalomra, a szomorúságra és a boldogságra.

Szabad sírni, sőt!

Idővel megtanuljuk elnyomni az érzéseinket, hiszen a társadalom ezt sulykolja belénk. Sokunknak viszont még a környezet nyomására sem sikerül elfelejtenie, hogy milyen sírni. És milyen jó nekik!

Ideje megdönteni a sztereotípiát, miszerint azok, akik sírnak, gyengék és életképtelenek. Minden jel arra mutat, hogy azok, akik képesek sírni a filmeken, az átlagnál magasabb empátiával és együttérző képességgel bírnak. Jobban azonosulnak mások érzéseivel, képesek mélyebben megérteni a körülöttük lévőket.

Az empátia elengedhetetlen

Az empátia fontos része az érzelmi intelligenciának, és az igazán nagyszerű vezetők és sikeres egyének körében elengedhetetlenül fontos képesség. A sírni képes emberek mentálisan kemények, tudják, hogyan kapcsolódjanak másokhoz és érzelmeikhez. Képesek osztozni mások fájdalmában, örömében és gyászában, ettől pedig igazán értékes emberekké válnak. Általában nagylelkűbbek és szociálisabbak, mint azok, akik kősziklaként menetelnek végig az életen.

A filmek segítenek

ad

Amikor egy karakter cipőjébe lépünk, más szűrőn keresztül szemléljük a világot. Nyitott gondolkodásúvá és megértővé válunk, miközben együttérzőbbek is leszünk. A teljes, boldog és szociális élethez elengedhetetlen, hogy kapcsolódni tudjunk a körülöttünk levőkhöz és történeteikhez.

Roger Ebert szavai megerősítik mindezt

A Roger Eberttől idézett gondolat tökéletesen alátámasztja az előbb elhangzottakat. „A tér és az idő dobozában élünk. A filmek az ablakok ennek a doboznak a falain. Lehetővé teszik, hogy más elmékbe lépjünk, nem csak azáltal, hogy más karakterekkel azonosulunk, habár ez is fontos feladatuk, de azáltal is, hogy konkrétan más karakterek szemével látunk.”

Következő alkalommal tehát, amikor valakit sírni látsz egy filmen, ne ítélkezz! Ha te magad érzékenyülsz el, inkább légy büszke arra, hogy képes vagy az empátiára, ne fogd vissza az érzéseidet! Ettől válsz igazán értékessé. Ti mely filmeken sírtatok már?

(M.F.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Hat negatív embertípus, akit nagy ívben kerülni kell

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>