Génmutáció esetén valóban szükséges a masztektómia?

A masztektómia nem mindig szükséges
A masztektómia nem mindig szükséges

Valószínűleg mindenki emlékszik még az Angelina Jolie-ra irányuló médiafigyelemre,amikor kiderült, hogy megelőzés céljából leoperáltatta a melleit. Azért döntött a masztektómia mellett, mert Jolie édesanyja mellrákban halt meg, és a színésznőnél is felfedezték a betegséget hordozó gént. 

Egy angliai tudósok által készített tanulmány azt elemzi, hogy azoknál, akiknél felfedezik a betegséget hordozó BRCA gént, érdemes-e a masztektómiát választani. Méghozzá úgy, hogy nagy valószínűséggel (7:10 arányban) előbb-utóbb kifejlődhet a rák az érintettek szervezetében is.

Nyolc éven át követték az alanyokat

A tanulmány 2733 esetet követ végig, alanyai 18 és 40 év közötti brit nők, akiket mellrákkal diagnosztizáltak 2000 és 2008 között. A vizsgált betegek 12 százaléka volt az említett BRCA gén hordozója.

A megfigyelés során a kutatók megállapították, hogy „két, öt vagy tízéves periódust vizsgálva nem volt különbség a betegek túlélési arányát illetően abból a szempontból, hogy jelen volt-e a szervezetükben a BRCA gén.” Két év távlatában vizsgálva a betegek gyógyulási esélyeit, az egyetlen különbség a génhordozó betegek pozitívabb gyógyulási kilátása volt a súlyosabb érintettségű páciensek esetében.

Nem mindig szükséges

A tanulmány írói – a már diagnosztizált esetekben – nem tartják szükségesnek a BRCA gént hordozó betegeknél a masztektómiát. „Akiknek lehetőségük van a masztektómia elkerülésére vagy elhalasztására, nem kell attól félniük, hogy a műtét nélkül csökkennének a gyógyulási esélyeik” – állítják a tanulmányban.

Mivel a vizsgálat a már kialakult tumoros betegeket elemezte, érdemes megtudni, hogy megelőzés szempontjából igaza volt-e Angelina Jolie-nak? A szakértők szerint igen, ugyanis a mellrák megelőzésének szempontjából fontos lehet ez a preventív lépés. Segíthet abban, hogy a gént hordozó nőknél ne fejlődjön ki a későbbiekben rosszindulatú daganat.

(M.Z.Zs.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>