Gardróbürítés okosan – Duplán jól jársz, ha megszabadulsz a régi ruháktól

Szabadulj meg a régi ruháktól okosan!

Időről időre neki kell állnod kiszanálni a gardróbod, különben elönt a ruhatenger. A gardróbürítésnek van azonban jobb módja is annál, hogy minden kidobsz, amit már nem hordasz. A régi ruhák egy új gazdánál még sokra vihetik, de pedig bezsebelhetsz érte némi pénzt vagy – adomány esetében – jóleső érzést. Mutatjuk a lehetőségeidet!

Ha eldöntötted, hogy felszabadítasz egy kis helyet és megszabadulsz régi ruháiddal, az első nehézség mindjárt a szanálás. A legegyszerűbb hüvelykujjszabály, hogy ha nem volt rajtad 1-2 éve és nem fűz hozzá igazán kedves emlék, akkor a kiszelektált kupacban a helye.

Mihez kezdj a megunt, de jó állapotú régi ruhák hadával?

Cseréld be őket!

Vannak fast fashion üzletek, ahol örömmel veszik vissza a régi ruhákat, sőt, zacskónként bizonyos összegű ajándékutalványt is kapsz értük. A H&M például évek óta szervez ruhaleadást az üzleteiben. Hasonló elven működik az Remix is, ám itt online felületen adhatod be a jó állapotú, márkás ruhákat.

Még jobban járhatsz, ha turkálóba viszed. Keress olyan helyet, ahol a leadott ruhákért cserébe te magad is válogathatsz a kínálatban. Persze ha ugyanannyi darabot viszel haza, mint amennyit behoztál, a gardróbürítés kevéssé mondható sikeresnek, de néhány szuper ruhát kiszemelve sikerélménnyel mehetsz haza. A Swappisben pontrendszer alapon vásárolhatsz újakat megunt darabjaid helyett, érdemes megismerkedned a működésükkel.

Ha barátnőid is ugyanabban a cipőben járnak, mint a te, a legegyszerűbb, ha egymás között tartotok ruhabörzét. Ehhez nem árt, ha hasonló a stílusotok és a méretetek, de más már igazán nem lehet akadály. A ruhák próbálgatása egy-egy pohár bor mellett ráadásul remek programnak is ígérkezik.

Add el őket!

Jobb állapotú ruháidnak kereshetsz új gazdát, erre számos online és offline felület is rendelkezésedre áll. A legkézenfekvőbb a Facebook Marketplace, de kereshetsz kifejezetten ruhák adásvételére specializálódott oldalakat – például Gardróbcsere –  is. Azért némi macerával ebben az esetben számolnod kell, hiszen a ruhák lefotózása, feltöltése, az érdeklődőkkel való egyeztetés és a szállítás mind a te dolgod lesz.

Ajánld fel jótékony célra!

Ami neked már kacat, másnak még kincs lehet. A legkényelmesebb megoldás, ha elviszed a bezsákolt ruhákat ruhagyűjtő konténerbe, de azért valljuk be őszintén, ez talán nem a legbiztosabb. Ha örömmel fektetnél bele egy kicsivel több energiát, keress fel a közeledben dolgozó civil szervezeteket, akik átveszik és biztosan jó célra fordítják őket.

Bármelyik megoldást is a választod, a jövőbeni tulaj érdekében tedd meg, hogy kiválogatod és kimosod őket. Tényleg csak a jó állapotú régi ruháknak keress új gazdát, a rongyos darabjaidnak jobb helye lesz a kukában.

Nincs hely a házban? Ezektől bátran megszabadulhatsz.