Folyton időhiánnyal küzdesz? Íme, 10 tanács a hatékony időbeosztásért

Jó időbeosztás nélkül könnyen elúszunk a teendőkkel
Jó időbeosztás nélkül könnyen elúszunk a teendőkkel

Mindig rohansz, és állandóan azt érzed, hogy csak a tüzet oltod? Úszol a feladatokban, pedig mindent megteszel, hogy teljesíts? Akkor valószínűleg rosszul osztod be az idődet. Segítünk néhány jó tanáccsal, hogy ez a kilátástalan helyzet megoldódjon.

1. Állíts fel sorrendet!

Fontos, hogy minden napra tűzz ki magadnak célokat. Döntsd el, miket kell hozzájuk teljesítened, és állíts fel fontossági sorrendet a teendők között!

2. A bonyolult feladatokkal kezdj!

Délelőttre tedd azokat a teendőket, amelyek nagyobb kihívást jelentenek! Miután végzel velük, megkönnyebbülsz, kitisztul a fejed és hatékonyabb leszel a nap hátralévő részében.

3. Oszd föl a munkát!

Van olyan tevékenység, aminek teljesítése lehetetlennek tűnik? Oszd föl kisebb részekre, így lépésről lépésre haladva végül sikeresen teljesítheted azt.

4. Mondj nemet!

A jó időbeosztás elengedhetetlen eleme a nemet mondás. Ne vállald túl magadat, és végképp ne vidd a hátadon mások teendőit is! Ha valami nem fér bele az idődbe, merj nemet mondani a kollégádnak, barátodnak vagy akár a családodnak.

5. Oszd meg a munkát!

Nem kell mindent egyedül csinálnod. Az időbeosztásod lazább, ha csapatjátékos vagy. Bátran merd megosztani projektjeidet másokkal, és kérj segítséget, ha arra van szükséged! Együtt könnyebb.

6. Egyszerre csak egy dologra figyelj!

Ha egyszerre próbálsz több dologra fókuszálni, többet hibázhatsz. Hatékonyságod és minőséged rovására megy, ha egyszerre figyelsz többfelé. Ráadásul tévhit, hogy ezzel időt spórolsz meg, hiszen előfordulhat, hogy később ki kell javítanod a hibáidat, melyek ugyanúgy időt igényelnek.

7. Csoportosítsd a feladataidat!

Először válaszolj a leveleidre, aztán intézd el a telefonjaidat és így tovább! Ne akarj ugrálni az apró feladatok között! Időt pazarolsz a feladattípusok közötti átállással.

8. Nem kell tökéletesnek lenned!

Ne vessz el az apró részletekben! A maximalizmusnak is ésszel kell hódolni. Koncentrálj a nagyobb képre, gondolkozz globálisan!

9. Teremts kellemes környezetet!

A káosz, a rendetlenség lehetetlenné teszi, hogy a feladataidra koncentrálj. Fontos, hogy milyen környezetben intézed a teendőidet, így tégy meg mindent, hogy a körülmények ideálisak legyenek az eredményes munkavégzéshez!

Tarts szünetet is!

Bizony, a jó időbeosztás kulcsfontosságú eleme a szünet. Hatékonyabb leszel, ha hagysz időt a testednek a regenerálódásra, az elmédnek pedig a kitisztulásra. Ne dolgozz megállás nélkül, mert az is a minőség rovására mehet, és a nap végére csak lassítani fog a kimerültség.

(M.F.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

10 lépés, hogy jól induljon a napod

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>